Palace Göteborg

 
Nu ska jag ta dig med på Palace i Göteborg, som har sin invigning i morgon fredag.  Jag börjar med att visa en av lokalerna, en skön bar/lounge med scen för musik. Här är tanken att du ska kunna ta en öl, kaffe eller bara vara en liten stund. Ett fantastiskt rum med ett tak som inte går av för hackor. Längs ner i inlägget kan du ta del av vad jag tycker om Palace i helhet.
 
Palace ligger i Brunnsparken i centrala Göteborg och har under många år varit en ren katastrof vad gällande bar, restaurang m.m. och har även kallats Jurassic Park p.g.a sitt klientel. Nu är det sedan 2 1/2 år uppköpt av Balder och har genomgått en enorm renovering invändigt. Bakom designen står Stylt Trampoli, ett göteborgsföretag som har gjort sig kända för sina spekulära inredningar i barer, restaunger och hotell.
 
Lite kort fakta om huset: Byggt 1749. Göthilda ärvde huset efter sin far 1879. Paret Pontus och Göthilda Fürstenberg samlade konst och uppmärksammade många av våra största och unga konstnärer. De lät även många konstnärer bo i huset och som ersättning för mat och husrum fick de utsmycka huset. Bland annat Anders Zorn, Bruno Liljefors och Carl Larsson för att nämna några.
 

 
Restaurangen och baren nere har en tydlig känsla av sekelskiftet och många detaljer som tar tankarna till jugend. Tofsar, guld, trä och sammet har använts sparsamt men med stor effekt. Givetvis finns mindre palmer på plats, tidstypiskt. Kolla in den specialgjorda taklampan på bilden uppe till höger. Penslar i rader. Man tar in måleri, konst och kreativiteten i inredningen.

 
Det bjöds på provrätter från menyn under pressvisningen. Bland annat grodlår, anklever och annat plock. Chokladmousse med hagtornsorbet var en av de efterätter som serverades. Snyggt upplagt men jag tycker maten är lite för avancerat för min smak. Det betonades att allt skulle vara mer folkligt, men jag vet inte om det gäller maten.
 
Visst serverar de hamburgare också, men jag tycker ändå det kändes lite för flådigt i menyn. Man får hoppas att det inte bara kommer gå "bankfolk" där som förr, med tanke på menyn.

 
Toaletterna upp vid bar/loungen (översta bilden) Här sitter en tapet med framochbakvända tavlor.  Kul sätt att visa temat utan att det stör för mycket.

 
Det finns flera lokaler för fest och konferens. Ett favoritrum blev detta. Målarfärg på hela golvet som stänkt upp på socklar och bänkar. Detaljer med penslar och annat som hör konsten/måleriet till. Lägg märke till den specialgjorda lampan i högra hörnet. En fiol som delats upp i flera lager.

 
Det är mycket rött överallt. Lite förvånandsvärt faktiskt, med tanke på vad färgen gör med våra sinnen. Läckert sätt att sänka taket. Massor med volanger i vitt och rött.

 
Det här rummet har matta med en räv. Givetvis sitter en stor räv i fönstret också och tittar ut i rummet. Tiffanylampor i olika höjder som tar upp färgerna. Det andas Bruno Liljefors.
 
Ok, nu till vad jag tycker:
 
I det stora hela tycker jag det är ett skönt ställe som verkligen tagit fasta på sitt ursprung, vilket man ser alldeles för sällan. Där tycker jag Stylt har gjort ett fantastiskt jobb. Jag tror att besökaren kommer känna temat, absolut, men jag tror att 50% inte har en aning om husets historia, vilket då kan kännas lite djupt på vissa ställen, speciellt i salarna och rummen, att man inte "fattar grejen".
 
Vad som jag reagerade på är att många saker känns som om att det hämtats inspiration från ett annat nyligen öppnat hotell som ligger runt hörnet, nämligen Post (se tidigare inlägg). Men precis som på Post känns det som många detaljer är snabba lösningar. Ungefär som om att "-oj, vi öppnar om en vecka, vad ska vi göra? Äsch, vi sticker till Artilleriet och köper ett gäng med glaskupor och annat så slänger vi upp det i fönstret och på hyllor."
 
Sammet, möbler med knappar, tofsar och siden kändes inte så jättekul, då det syns precis överallt, visserligen tillhör det tidsperioden men det kändes som om man kunde lagt mer tyngd på gobelänger, brodyrer och annan textil som även de här tiden till. Just nu är det ju lite för mycket av sammet och tofsar inom hotellvärlden tycker jag. Lite som "sammet + Tom Dixon=hotell 2012".
 
Många tapeter i tak och på väggar. Kul att använda motiv från brev, målningar och liknande, men det var lite för mycket av det goda. Lite "Mr Perswall i överdos". Några av dom så uppförstorade så pixlarna kändes "billiga". Men bra att man lyft fram husets historia.
 
För övrigt gillar jag att man använt målade marmorpelare, delar ur tavlor och vackra kakelplattor för att höja temat och känslan. Det kändes äkta och renodlat. Stort plus för specialgjorda lamporna.
 
I det stora hela är det fina lokaler, bra mat och ett samlingsställe för Göteborgare och turister, där man kan ta del och insupa lite av husets historia. Jag gillar Palace, men jag hade kanske lite för höga förväntningar?
 
Palace ligger på Södra Hamngatan 2, i brunnsparken. Gå dit och se vad du tycker och insup en del av historian i Göteborg.
 
Bilder: Henrick Eriksson
 

Kommentarer

Anonym sa…
Tiffanylampor - original och kopior

Ordet Tiffanylampor används numera väldigt brett och det råder en stor förvirring om vad som är original och vad som är kopior.

Tiffanylampor: kan delas in i tre kategorier:

1.Original Tiffanylampor: Dessa skapades i Tiffany Studios i New York. Ofta är de märkta med nummer och signatur på undersidan. Originalen uppnår vid försäljning sexsiffriga belopp på antikauktioner i USA.
2.Tiffanylampor reproduktioner: Lampor som är exakta kopior av verken som gjordes i Tiffany Studios. Dessa lampor betingar ett marknadspris i USA mellan 500-5000 amerikanska dollar.
3.Lampor i Tiffany-stil: är alla andra lampor som är gjorda enligt samma teknologi som de ursprungliga Tiffany-lamporna. Dessa lampor finns i en mängd olika former och stilar och produceras i olika länder. Generellt sett är dessa betydligt billigare än originalen och reproduktionerna.
Alla ovanstående kategorier kallas i vardagsspråk för Tiffanylampor.
http://www.tiffanylamps.eu/se/
Tack "Anonym" för förklaringen med lamporna, verkligen intressant. Tyvärr använde jag det namnet då jag hade 3 minuter på mig på pressvisningen i varje rum och ingen stege med mig i bakfickan ;-)

Uppskattar verkligen att du tog dig tid att skriva förklaringen mellan alla dessa original och kopior.

För dig som vill läsa mer om skillnaden - gå in på länken som "Anonym" lämnade i sin kommentar! / Henrick