TRÄDGÅRDSTIPS



LYCKAS MED DINA ROSOR - MINA KNEP




För dig som tycker om rosor så tänkte jag dela med mig av mina knep för att få starka och välväxta plantor.

Jag har en förkärlek för klätterrosor, men har inget emot några buskrosor här och där. Det finns tusen olika skötselråd och planteringstips, och givetvis tänkte jag dela med mig av mina egna.

Innan jag ger dig mina hemligheter så tänkte jag tipsa dig om att nästa gång du besöker en plantskola, fråga efter gamla sorter och gärna som hör hemma i ditt område. Det finns massor av vackra rosor som fått hamna i skymundan för nya och större sorter, vilket är synd. Den som jag petar på i bilden hjälpte Särö Handelsträdgård mig med att ta hem för några år sedan. En gammaldags ros som har en miljarrrrd taggar, men helt underbara blomställningar. Låna böcker, fråga specialister och titta på nätet för att hitta dina favoriter. Jag lovar att jakten på just "den" rosen är lika kul som att se blomningen. Gud vad jag tjatar, nu till tipset!


Vid planteringen (som jag personligen tycker är bäst i september) så gräver du en rejäl grop med ett djup på ca 60 cm. Längst ner lägger du ett lager med 10 cm av sand. På det lägger du ett rengjort ben, som du säkert kan få gratis i din matvarubutik eller slaktare, sedan fyller du på så det täcker med sandblandad jord.

Nu kommer vi till jorden. Många köper specialjord för rosor, vilket jag aldrig gjort, utan kör med vanlig matjord eller planteringsjord. Tillsätter en aning med blodmjöl i jordblandningen, men det gör jag bara om jag anar att jorden lite näringsfattig.

Benet som hamnat i gropen kommer att ge mycket kalk till rosorna när den etablerat sig. Det tar lite tid för rötterna att nå ner till benet, men sen har den kalk i många år framöver.

Alla mina rosor växer så det är galet med det här knepet, speciellt klätterrosorna. 

När ska du klippa ner rosorna? Du kan faktiskt klippa ner rosorna när du vill under vår och sommar. Det viktiga är att det är en torr period, så att det inte är Svensk regnperiod. Då kan det bli röta och annat jox på dom. Så det där med musöron på björkar och andra lagar har jag aldrig brytt mig i. Och det fungerar för mig och mina rosor.

Bilder: Henrick Eriksson-Bland

....................................................................................................................................



TA HAND OM DIN RHODODENDRON



Vårens stora arbete med din buske...
När din Rhododendron fortfarande har sina blad gröna och nerfällda, Kan de nu på våren börja ta skada när solen blir starkare. Att behålla och få fina gröna blad till våren är inte så svårt om man användel lite täckduk. Risken är annars att bladen blir gula och lite brunfläckiga på grund av att solen torkar ut och bränner bladen.

När marken börjar tina och värmas upp kan man även börja vattna lite försiktigt med ljummet vatten. Men behåll täckduken på tills du ser att den börjar ge lite knopp. Ett annat tips när det kommer till förgrening och blommning är att bryta bort ca 50 % av alla blomknoppar. Då förgrenar sig grenarna i tre och du får en tätare och mer blommande buske. Så bryt av hälften för ännu fler blommor!

Det göra ont när knoppar brister heter det ju, men det är väl värt det i långa loppet.

Bilder: Henrick Eriksson-Bland


....................................................................................................................................



Kommentarer