MIN TRÄDGÅRD

Mina tankar om uppbyggnaden av trädgården.

När jag tog över huset 2003 så fanns inget förutom träd. Otroligt vildvuxet och hälften av tomten var naturtomt. Ytan är 1886 kvm och beläget på Orust norra udde. Otroligt bra mikroklimat för alla dess olika växter, frukter och örter.

Det viktiga var att ha en trädgård med skrymslen och gångar, med udda utplacerade fruktträd och buskar, då jag vill man ska kunna vandra runt och inte bara se trädgården, utan även kunna smaka på den.

Grunregeln är viktigast. Det ska mer eller mindre kunna ta vara på sig själv. Inga växter som behöver full skötsel, inget som växer och brer ut sig, och inte så mycket färgglada blommor. Älskar det gröna. Det rena med olika strukturer. Men absolut har det kommit till en och annan perenn under åren. Dock inte så skrikigt i färgerna.

Kort och gott. Det ska vara spännande, sköta sig själv genom torka och regn, samt dofta och smaka gott. 



Torpet är från 1753 och var från början en fiskestuga i Slussen. Den flyttades till Töllås mycket senare, och byggdes på lite. Torpet var rött med vita knutar. Det har fått byta färg då det svarta smälter in i naturen bättre, och är skitsnyggt till allt grönt.

Som du ser på bilden ovan så har vi även avgränsningar i form av ”pilstaket”. Men det är faktiskt bara det vi röjt undan från naturtomten som hamnar som staket. Varje säsong när det kapas sly m.m. så fylls staketen på.


Krukor. Fullkomligt älskar krukor. Dessa köpte jag in genom min gamla inredningsbutik. 
21 stycken i olika storlekar. Låter mycket kanske men skulle lätt kunna ha 21 till i trädgården.

För att hålla fukten i krukorna / urnorna så blandar jag i vattenpärlor  i jorden (de kan du hitta online eller i blomsterbutiker.) Det gör att även de torraste perioderna finns det fukt i krukorna. Det går också utmärkt at ta innanmätet från blöjor, då de absorberar galet med vatten.Det kan sedan växterna suga upp när de behöver. Vid regn ”fylls de på” igen.

Jag har valt att plantera hosta och lavendel i de flesta krukorna, då de klarar vintern utomordentligt. För lite färg stoppar jag i lite krassefrön som sedan får välla över kanterna.



Det stället som vi är mest på i trädgården är runt vår eldstad. En varm och solig plats med en rejäl eldstad för alla årstider.

Korrigerad plåt skärmar av mot den lilla vägen och mot kall havsbris. Även här är det staket av ”bröte” från trädgården.


På kvällarna tänds belysningen och man kan kura upp sig i någon fåtölj runt elden. Vi hamnar alltid här med alla gäster. Som extra brandskydd så har vi valt att lägga grus runt hela ytan.

Gillar du pinnbröd så hittar du ett bra recept här på bloggen.



Att alltid ha krukor med blommor i är otroligt viktigt för mig. Penseér på våren och örter resten av säsongen. På bordet och terrassen ör det som mest viktigt. Den svarta väggen ovanför uteköket kan bli väldigt dominant. 

Uppe till höger ser du Håkan. En byst vi hittade här på Orust.


Växthuset är också en underbar plats att vara på. Du som följt bloggen vet också att vi målade det svart. Det var rå aluminium förut. Här inne är det gott att ta en kopp kaffe eller ett glas vin. Ljusslingor lyser upp det på kvällen.


I växthuset odlas det vindruvor, jordgubbar, och grönsaker jag vill ha ifred från rådjuren. 2 olka sorters vindruvor, en vit och en röd. En hybrid som klarar minus 15 grader. Perfekt hos oss på öa.



En stor förkärlek till lönnar i alla dess former och slag. De är så galet vackra i sina skiftningar och speciellt när den japanska blodlönnen är i sitt esse. 
Vi har valt japanska då de växer väldigt sakta.


Mer färg än såhär blir det inte i trädgården. 


Hosta överallt. De är ju helt galet vackra. Jag har också börjat utnyttja alla stubbar som blev när vi för tre år sedan tog ner 36 stora mastodontgranar på tomten. Naturliga krukor helt enkelt. 


På friland odlas det massor av olika örter, mynta 4 olika sorter, persikor och givetvis äpplen. Japp, persikor. De trivs otroligt bra här i det här mikroklimatet. Vartannat år så ger det en skörd på ca 25-35 persikor. Galet goda.


Detaljer måste man ju ha! Jag har alltifrån papegojburar till rostiga statyer och vattenbad. Det ger en charm till trädgården , och det blir lite extra spännande.



Min drottning i trädgården. En gammaldags pion som doftar ljuvligt. Den fanns i trädgården hos grannen när jag köpte huset. Mina grannar sålde sitt hus och hon bad mig ta hand om pionen. Så vi grävde upp den och flyttade den in till mig. Den är så underbart vacker. Eller hur?

Det var lite om min trädgård. Det finns mer att visa, som te.x. baksidan av huset, men det tar vi en annan dag.

Bilder: Henrick Eriksson-Bland



Kommentarer