INREDNINGSTIPS


HÄNGA TAVLOR


Något vi gör ofta i Skandinavien är att vi hänger tavlor alldeles för högt på väggarna. En tavla bör kunna ses både stående och sittandes i ett rum. Vi har ju alla olika takhöjd och olika storlekar på ramar så det är svårt att sätta en generell höjd, men har du en tavla i storlek 50x70 så kan du utgå ifrån att nedre kanten på ramen bör starta i din midjehöjd. 

Jag tänkte visa dig två exempel på hur du kan hänga tavlor i grupp, beroende på takhöjd. Ett tips är att tillveka en tavelhängare av en liten bräda och spik. Då får du allt perfekt från början. Placera tavlan på spiken, och när du hittat rätt plats för placering, tryck till och spiken gör markeringen vart den ska sitta.




LÅGT I TAK


Har du lågt i tak så kan man skapa mer rymd i rummet genom att hänga tavlorna med rak kant nedtill, som på bilden. Det ger en känsla av att taket är högre.


HÖGT I TAK


Här blir det tvärt om. Vill man sänka taket lite så blir den raka kanten upptill. Det talar om att väggen slutar "här". Jag har lagt till en rund detalj uppe i hörner. Det gör att väggen inte blir "platt". Det kan vara allt från ett renhorn, till klocka eller foto. Det blir lite mer dynamiskt. Det gäller oavsett takhöjd.


Ofta får jag frågan om man kan hänga svart/vitt och färg tillsammans. Absolut! PLacera ut alla tavlor på golvet, se vilka som passar ihop. Du kan också tänka på att använda motiv som kan ta upp färgen i golvet, på gardinerna m.m

.............................................................................................................................................................



SÄTTA BELYSNING




Vi lever i ett land som har en hel del mörker under året. Det kräver också bra belysning. 
När man sätter belysning i ett rum så är det bra att skapa olika nivåer. Ett vardagsljus och ett kvällsljus (mysljus). I ett rum kan man även skapa olika rum i rummet med hjälp av belysning. Oavsett storlek på rummet. Du kan använa fjärrkontroll för ett visst ljus, timers eller appstyrda glödlampor. Tänk också på att ”blanda” ljuset. D.v.s att du har lågt, mellan och högt i rummet. T.ex låg golvlampa, ”vanlig” golvlampa och en taklampa eller spotlight. Då får du ett behagligare ljus i rummet.

Du kan även runda av hörn, sänka taket, höja taket med ljus. Rikta ljuset på så sätt att du sätter ljuspunkten strax nedanför, eller ovanför, partiet du vill höja eller sänka. Prova dig fram och du komme r att hitta rätt känsla och position på ljuset.


En enkel regel är 5/25. D.v.s 5 ljuskällor per 25 kvm. 
I exemplet ovanför så är rummet 50 kvm och har fått 11 ljuskällor, utplacerade för att skapa ett mjukt och behagligt ljus. Vad man oftast glömmer bort är tavlor, bokhyllor m.m. Som idag kan belysas med allt från spotlights till specifika lampor. 


När det kommer till glödlampor så finns en uppsjö med olika lumen, ton m.m.
Som vardagsbelysning passar ett vitare ljus bra, och på kvällen ett varmare ljus. 

Med spotlights kan du dessutom rikta in ljuset på vissa ytor som du vill förstärka. Det kan vara en öppen spis, konst eller kanske en fåtölj. Då använder du lampor som riktar ljuset och inte sprider för mycket flödesljus.
.............................................................................................................................................................

GÖRA ETT MOODBOARD




Ska du göra om hemma? Då kan du göra ett moodboard, en inspirationstavla, som samlar alla ideér och känslor på ett ställe.

Varför bör man göra ett moodboard? 

Först och främst så spar det pengar. När man funderat ut vad man vill ha för stil och känsla, så tittar du på material och färger. Utgå sedan ifrån det i hela din inredningsprocess. Köp inga saker som inte passar in på din moodboard. Var strikt med dina inköp, då kommer du få ett lyckat resultat, och som sagt, du spar pengar.

Hur gör man? 

Samla urklipp, tygprover, golvprover, färgprover m.m. Du kan även skriva ut bilder från internet, fästa upp blommor eller ta något material eller detalj som betyder mycket för dig.

När du samlat allt, klistra upp det upp en tavla eller bit kartong.

Titta på den, vad innehåller den för färger? Vad är känslan? Strukturer m.m? När du skrivit ner detta så kan du börja arbeta utifrån det.




.............................................................................................................................................................


VÄLJA MATERIAL 




Att välja material brukar kunna vara lite knepigt, men har du en bra plan och ett moodboard så bör du kunna fixa det galant. 

När jag inreder till mina kunder försöker jag alltid använda rena naturmaterial och enkla former på möbler och likande. Det ger ett lugnt och tryggt utseende då materialen känns "äkta" och "trygga". Dessutom håller det bra i längden. Idag finns också många material som ingår i hållbar design, där man tex blandar in en polyester i textilier, återvinner plaster till möbler, golv m.m., vilket är ett bra miljöval på så sätt, och du får en hög livslängd på materialet. Ha med miljötänket när du väljer material.

Huvudsak när det kommer till att välja material är att tänka kontraster. Matt mot blankt, mjukt mot hårt o.s.v. Om du t.e.x. Använder mycket sten, sätt då in lite ruffare trädetaljer, korgar eller textil med struktur. Du får då en kontrast mellan materialen, vilket också mjukar upp miljön.

Se till att du väljer rätt material för rätt plats i rummet. Har du extremt mycket sol vid soffan i vardagsrummet? Sätt då inte in sidenkuddar som lätt bleks, välj istället ull, bomull och polyesterblandning.

Tänk även på hur materialen åldras. Trä, läder och sten åldras väldigt snyggt på ett naturligt sätt med normalt slitage. 

- Läder kanske inte är det bästa på handtagen i köket, då vissa lådor används mer och man kan ha fett på fingrarna, vilket ger olika slitage på alla lådor. Men det är snyggt :-)
- Trä är inte det bästa att lägga direkt innanför entrédörren (om det är endast oljat eller vaxat) då slitaget av skorna skadar ytan. 

Det finns en hel del att tänka på när det kommer till att välja material, så det bästa är att göra en moodboard, sätta en plan och följa den, även med material.



.............................................................................................................................................................


FÄRGSÄTTNING


Hur gör man när man väljer färg till en yta? Vart ska jag börja?

Det bästa är att starta med en moodboard och ta färgerna från den. Sen finns det många sätt att göra för att förstärka en yta, locka in en besökare eller få besökaren att röra sig framåt. Det fungerar lika bra i privata hemmet som hos företag.

Vad man bör tänka på när man sätter en väggfärg är att ta hänsyn till golvets färg/träslag och likaså hur ljuset faller in i rummet. Har du en stor yta kan du med fördel skapa rum i rummet genom att göra olika färgsättningar på olika väggytor. Har du ett litet rum så bör du se över vad som kan förstärka rummets karaktär och som ger volym. Och det betyder inte att det ska vara vitt ;-)

Ta gult som exempelt. En färg som ögat reagerar extremt starkt på. Du finner gult på skyltar för varning (ex högspänning), polisbilar, ambulanser m.m.
Det är också en optimistisk färg som ger hopp och nyfikenhet.
Använd gult längst in i den trånga korridoren, vilket gör att besökaren gärna vill se vad som befinner sig längst in. Trång hall? Använd gult i taket. Ja, jag skrev faktiskt taket. Det ger en rymd och en nyfikenhet.




Kommentarer