Orust / Tjörn
Här kommer några av mina bästa tips om vad du hittar på Orust, ”min” ö i Bohuslän, samt på grannön Tjörn. Listan fylls på hela tiden så jag lovar du kommer upptäcka massor av roliga ställen och sevärdheter på öarna. 

Mer tips hittar du också på hemsidan moltazdesign.se


.........................................................................................................
Shopping;

Orust Optik Hamntorget i Henån


Behöver du glasögon, solglasögon, linser eller annat kan jag rekommedera Orust Optik som drivs av Carina. Det jag förvånades över när jag flyttade till Orust var att hon håller varumärken på märkesbågar som inte ens NK håller i Göteborg. Så många snygga, udda och coola modeller i sortimentet. Och servicen är suverän på alla sätt. 

Kan verkligen rekommendera Orust Optik om du behöver nya glajor ;-)


.........................................................................................................


Äta och dricka;

Mitt första tips på att äta är faktiskt att besöka någon av de fiskvagnar som finns i bland annat Varekil. 
Du kan enkelt köpa med dig skaldjur och sätta dig på en klippa. Dessutom enkelt att återvinna skalen direkt till havet. 
Är du i mina krokar så kan du stanna till i Henån där det finns en fiskaffär. Där kan jag rekomendera deras egen fisksoppa.
Tänk bara på att helger och måndagar är inget öppet då inga båtar går ut. Likaså direkt efter ruskigt dåligt väder.

...........................................................................

En Bohuslänsk Deli, Ellös


Superfärska skaldjur, fisk och såser direkt från havet. Ja bättre än så här blir det nog inte. I Ellös kan du ta dig en påse räkor på kajen, eller testa något annt från serveringsvagnen som har både rättigheter och uteplatser för att mysa till det lite extra. De har vagnar även i Varekil och i Svanesund.

Besöker du Ellös så ligger det efter kajkanten i fiskeindustrins lokaler, så när man tror attman inte ska åka in i området så kör du på ;-)
...........................................................................


Naiyanás sushi, Hamntorget 6, 473 33 Henån


Riktigt god och välgjord sushi.Perfekta storlekar och bra blandning av bitar om du tar en lunch.

Det har även andra rätter som både har inslag av Japan, Thailand och Kina.


...........................................................................Fröken Trulls café & Antikt, Ellös 

För dig som vill göra en härlig utflykt på Orust ska bege dig till Morlanda Handelsträdgård (Se nedan under sevärdheter), strax utanför Ellös (Kårehogen 110). Det är inte bara en handelsträdgård, utan även ett cafe och antikställe. En kombination av mysiga saker helt enkelt. 

Cafeét Är en mix av gammalt och nytt, och du kan köka en lättare lunch, eller ta en riktig jäkla gófika här. Charmigt och en skön miljö att vara i, dessutom kan du ta del av konstutställning i caféet. Levande ljus, udda gamla koppar och personalens varma utstrålning gör det till en succé i mina ögon.
Orust och Tjörns bästa räkmacka hittar du här. Det kan jag lova dig! Handskalade räkor ch dessutom på kavring (som jag vill ha det) Räkorna slungade i nåt galet gott som bara lyfter smaken av de handskalade räkorna, och sedan en röra med ägg och annat. Toppat med krasseblommor. Ska tilläggas att all sallad, kryddor m.m. odlar de själva i handelsträdgårdens växthus.

Alltså.... Måste testas. Bästa räkmackan. Säger bara det.

Det bästa är att du behöver inte sitta inne på cafeét när solen gassar, utan det finns en stor avdelning utomhus på framsidan, och innergården med solstolar, cafébord och sköna installationer.
En helt ny yta som inte funnits tidigare. Och så ser du rakt in i pelargonmuseet.

Kolla deraas sociala medier för öppettider. frokentrulls

...............................................................


Mollösund


Mollösund är en pittoresk och mysig by med en hel del besökare. Innan du tar dig ner med bil till hamnen kan jag tipsa dig om att ställa din bil vid idrottsplanerna, då det tar 4 minuter att gå ner till kajen därifrån. Och du slipper trängas med alla andra som tror dom ska hitta en parkeringsplats i högsäsong.

Här hittar du några krogar, caféer och en liten matbutik. Men det är otroligt mysigt att slå sig ner och äta något med en god dryck. Speciellt när solen går ner. Vill du ta en promenad så ta en tur runt på ”gatan” som slingrar sig mellan husen nere vid vattnet. Väldigt mysigt att bara knata runt här. 

Kan tipsa om Mollösunds Wärsdhus om du vill ha ruskigt god mat och dryck...

Högst upp på berget hittar du en väderkvarn, om du vill ta lite coola instabilder. ;-)

...............................................................

Sevärdheter;


Morlanda Handelsträdgård Ellös.Handelsträdgården har fått nytt utseende, nya spännande plantor, buskar och träd, och inte för att tala om alla Pelargoner och härliga rosor.

Överallt hittar du sköna miljöer som byggs upp med allt från blommor, statyer, tillbehör m.m. för att göra det spännande. För dig som känner mig så vet du hur viktigt jag tycker det är, speciellt i min tidigare butik.

Jag var ju tvungen kasta in en bild på lite mer färg också, så du vet att de faktiskt också har härliga färger på blommor. Jag kan ju vara lite svart/vitt/trä och grönt....ha ha ha ha 

Hur som, ett pärla på Orust!

För öppettider, besök deras hemsida på wwwmorlandaht.se och där hittar du även länkar m.m till facebook och instagram.


..........................................................................

Töllås Fårgård. Café, butik, djur. Töllås, 47391 Henån.


Granne med Kråks stuga ligger Töllås fårgård. Här kan du ta en fika, handla egenproducerade varor och klappa kaniner och får. En bra utflykt med familjer. En litet finger upp i luften för att det kan vara lite dyrt att fika.Visserligen hemmagjort men är Göteborgspriser och ibland lite över det.

Men ett riktigt trevligt resemål för hela familjen. Jag skulle vilja tipsa om den hemmagjorda Lammchoritzon som säljs i butiken, och rabarberchutney som passar perfekt till allt grillat!

..........................................................................Lådfabriken B&B Hotel Edshultshall


Lådfabriken var en gång “Fisklådefabriken” och ligger i den vackra skärgården på västkusten. Lådfabriken ligger endast 30 meter från Skagerraks strand. 

Johan Buskqvist och Marcel van der Eng är partners i livet och med Lådfabriken. De köpte huset och byggde om det mellan 2009 och 2012. Johan är svensk och har sina rötter i Edshultshall. Marcel är nederländsk och flyttade hit från Amsterdam. Lådfabriken öppnade våren 2013.

.....................................................................

Shopping;

Butik RuthEllen Ateneplan 4, Skärhamn.


Besöker du Skärhamn så kan jag tipsa om en mindre butik som har massor av härlig inredning, accessoarer, kläder och mycket mer. En blandning av ”måbra” färger och material och det finns en sån där skön känsla med kontakten av Skärhamn/havet.

Även som webbutik: www.ruthellen.se

.....................................................................


Äta och dricka;

Kommer snart! 

.....................................................................


Sevärdheter;


Pilane Utomhus museum/konsthall. Sältebo 1, 47192 Klövedal


Pilane är utomhus och ett ställe du helt enkelt inte får missa. Det här är något utöver en vanlig utställning. Enorma skulturer som blandas med statyer m.m. som får dig att häpna.  Missa inte detta om du är i Bohuslän. 

.........................................................................................................
Kommentarer