MINA BÄSTA RECEPT


Fisk & skaldjurssoppa med saffran.



Det här är min egna version på fisk och skaldjurssoppa. Matig, het och mustig.
Den här soppas skulle jag lätt kunna säga är min favorit bland alla soppor jag gör, då den känns lite lyxig och Orust på samma gång. 

Receptet är för 4 personer ungefär, och glöm för fasen inte att smaka av medan du gör den, då det är många saker som är lite salta.


Här kommer det! Receptet alltså;

Ca 400 gr torsk eller annan vit fisk
 Ca 300 gram lax
250 gram räkor
Kräftstjärtar efter smak, ork och plånbok.
5 dl vitt vin av bra smak och kvalitet. (Många tror att det inte spelar nån roll, men det gör det verkligen)
1 liter vatten
100 gr smör
5 dl grädde
1,5 dl färdig buljongkoncentrat (skaldjur) eller 2 buljongtärningar för fisk
2 morötter
2 stora lökar
1/2 purjolök
2 krm cayennepeppar
2 msk tomatpuré
3 krm nymalen svartpeppar
2 krm salt men kolla av sältan innan
1 msk socker
1 påse saffran

Börja med att dela upp morot, lök och purjolök i den storleken på vad du vill få i skeden. Jag brukar försöka hålla det till ca 0,5 cm kuber.
Släng ner smöret i en gryta eller större kastrull och lägg sedan på grönsakerna, låt fräsa runt lite tills löken mjuknat lite. Addera socker, tomatpuré, saffran och cayennepeppar och låt de fräsa med i ca 2 minuter.

Häll i vinet och låt alkoholen koka bort (typ på 1 minut, och tillsätt sedan vattnet. Addera buljong och se till att dt löser sig i grytan, och slå sedan på grädden.
Låt allt koka ihop under lock i ca 10 minuter. Addera sedan fiskan. I block eller bitar, spelar ingen roll, de kommer att falla isär iallafall. Ställ ner temperaturen på spisen till att grytan/soppan nu sjuder.

Låt det sjuda i ca 45 minuter. addera nymalen svartpeppar, räkor och kräftstjärtar. Låt stå ca 3-5 minuter innan servering. Klart!

Bilder och recept: Henrick Eriksson-Bland




.............................................................................................................................................


Pizza med sparris och vitlökskanter.

4 personer


Jag bakar pizza iallafall en gång per vecka, om inte mer. Och jag bakar bara på Tipo 00 mjöl (vårvete) från Ramlösa Kvarn. Brödet blir luftigt, man blir inte ”däst”, och de blir galet goda.

För att baka pizzorna (och bröd med för den delen) så använder jag Gourmetstål som har liknande funktion som en pizzasten, men blir varmare. På så sätt får du även botten snyggt och bra gräddad, och det tar bara 3 minuter så är pizzan klar.


För pizzadegen använder jag; 

7 dl Tipo 00 mjöl
3,5 dl vatten
5 gram jäst (Japp 5)
I tsk salt
2 msk olivolja

Bas;

I burk krossade tomater av bra kvalitet. Låt rinna av i en sil.
Addera 1 tsk salt och 1 tsk socker. (Socker tar bort ”burksmaken”

Topping;

1 knippe sparris (avsnoppade)
2 skivade gula lökar
1 mozzarellaost i bitar
I röd chili
1 grön chili
Nymald svartpeppar

Kanterna;

Blanda riven vitlök med olivolja och pensla kanten.



Som ett tips så är det kanon att dela upp en portion till tre. Då kör du en förrätt med bara lite olivolja och örter, sedan denna, och till efterrätt pizza med nutella och glass.

Bilder: Henrick Eriksson-Bland

...........................................................................................................................................

Biscuits & gravy

En Amerikansk frukost som du står dig på.
För 4 personer



För många är fluffiga pannkakor med sirap det första man tänker på när det kommer till Amerikansk frukost, men jag lovar det finns annat som är betydligt godare.

Biscuits and gravy. Japp, det är fluffiga scones med vit sås och bacon. 

Det äts främst i söderns USA och i Kalifornien, och hemma på Kråks stuga. Det är inget vi äter varje dag, men det blir 2 söndagar i månaden. Det är något du står dig på hela dagen, det kan jag lova. Jag kommer även lägga in ett av de bästa ställen i Palm Springs Cityguide som serverar en av de bästa Biscuits & Gravy. 


Vill du göra det och testa så stek bacon först, ta sedan fettet och gör en vit sås på det med hjälp av mjöl och mjölk. (Många Amerikaner har även i italiens korv, en grynigare variant än vad vi har här) Smaka av med salt, vitpeppar och svartpeppar.

Scones bakar du enkelt på ;

7 dl mjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
100 gr smör
3 dl mjölk

Smula ner smöret i torra ingredienser, tillsätt bjölken och rör ihop till en deg. Rör inte för mycket, utan stanna när den håller ihop. Dela upp i 4 delar, snyitta ytan, platta ut och baka på 250 grader i 10 minuter. 

Bilder: Henrick Eriksson-Bland

...........................................................................................................................................


SMAKRIK SOPPA MED POTATIS, SVAMP OCH SALVIA.




Okej, nu ska du få mitt recept på en galet god soppa som är lätt att göra, och som smakar helt magiskt. Tycker jag själv iallafall. Den kom till genom att jag kollade igenom kylskåpet och vad det hade att bjuda på, vilket var ren katastrof på grönsakssidan. Men med det lilla så blev det en som sagt fantastisk soppa.


Receptet är för 2 hungriga karlar eller 4 nättare människor med karaktär... 


Den har mycket smak, och med mitt recept blir den lite hett kryddad, så gillar du det så går du all in. Annars kan du skippa chiliflingorna. 

Servera med ett gott hembakt bröd, som tex det receptet jag gav igår här på bloggen.


Receptet kommer här!

8 st medelstora potatisar i fast modell. Dela upp i mindre tärningar.
1 vårlök hackad
8-10 färska champinjoner, delade i 4
2 msk olivolja
1 buljongtärning, eller ”riktig” buljong baserad på kyckling
0,5 dl grädde
1 liter vatten
Knippe färsk salvia, eller 1 msk torkad på burk
2 krm vitpeppar
4 krm svartpeppar
1 tsk salt
1 tsk chiliflingor


Som vanligt, kasta ihop rubbet i en kastrull. Låt koka på låg värme i 1 timme. Japp, här ska det kokas ner så smakerna kommer fram. Kan hända att du behöver addera lite vatten om du kokar soppan för hårt.

Ta en stavmixer och kör några vändor med den, men inte för mycket! Det är gott med lite chunkiga bitar på skeden. 

Servera med svartpeppar från kryddkvarnen och ett gott bröd.

Yum, yum, yum.....

Bilder och recept: Henrick Eriksson-bland

...........................................................................................................................................

MJUKA KAKOR ELLER KNÄCKEBRÖD



Jag bakar bröd ca 2 gånger i veckan, och det är ett recept i botten som jag sedan gjort om till mitt egna. Receptet får du lite längre ner på sidan.

Jag gräddar det på Gorurmetstål som är helt underbart att arbeta med. Det kommer upp i såna temperaturer så det gräddas på ca 1-2 minuter, eller som en pizza 2-3 minuter.


Jag använder vanlig kavel och en naggkavel för att brödet inte ska bli en boll inne i ugnen. Ett tips är också att se till att alla ytor är klara, allt från utbakning, naggning, till viloplats m.m då det går verkligen fort när du är i gång.


Och nu till receptet:

Ca 15-20 kakor (storlek polarkaka)

5 dl rågsikt
2 dl ekologiskt vetemjöl (eller Tipo 00)
1,5 dl surdeg
4 msk olivolja av bra kvalitet
2 tsk salt
2,5 dl hett vatten
1/2 paket torrjäst
2 msk kummin

Ca 2 dl vetemjöl för utbakning

Börja med att hetta upp ugnen till 250 grader med stålet (eller om du har sten) näst högst upp. Låt stålet gå i en timme på 250 grader innan gräddning. 20 minuter innan gräddning, vrid om till grillen och låt den vara på så länge du gräddar bröd.

Blanda ihop rubbet. Jag bryr mig inte om några speciella ordningar eller så, men jag brukar bara skilja på torra och våta ingredienser. Tjop, tjop, liksom.....

Låt gå i en assistent eller om du gör det för hand, knåda ca 15-20 minuter. Degen ska vara lite klibbig.
Lägg över i en bunke och smörj in degen med lite olivolja. 

Låt det jäsa i kylskåpet över natten. Vill du baka samma dag så låter du degen jäsa ca 2 timmar under bakduk. Men jag tycker strukturen i brödet blir bättre om det får kalljäsa.

Sådär ja! Nu är det bara att baka ut till kakor och grädda. Och kom ihåg, det går fort när det gräddas. Så undergräddar du så får du fantastiska tunnbrödskakor, och låter du det gå så kakorna får färg så blir det hårt knäckebröd.

Så jäkla gott med messmör och Bregott.... Lovar....

Bilder: Henrick Eriksson-Bland

...........................................................................................................................................


...........................................................................................................................................




Kommentarer