Höstgryta a´la Kråks stuga

 
Igår gjordes det en riktig höstgryta här hemma i torpet. Precis som jag skrev på facebook så kommer recept på både gryta och soppa, men soppan kommer i morgon och varför får du veta i morgon.
 
Den här är vansinnigt god att sleva i sig till lunch och man står sig hela dagen. Den är baserad på rotfrukter och jag har valt att lägga till kött, då jag tycker det höjer smaken rejält.

 
Till en gryta på ca 3 liter använder jag;
 
3 stora potatisar
2 stora morötter
2 stora gula lökar
4 hela vitlökar
1 palsternacka
2 kålrötter
1 svartrot
1 jordärtskocka
8 svartpepparkorn
4 enbär
2 msk honung
1 flaska öl
ca 1 liter vatten
rapsolja att steka i.
 
Som kött använder jag fläskytterfilé, men går lika bra med kyckling eller nötkött.
 
Hacka alla rotfrukter i större bitar och kasta ner i grytan, fräs på hög värme i lite olja för att sätta färg på bitarna. Tillsätt ölet och lagerblad, peppar och enbär. Låt ölen koka upp. Tillsätt vattnet och hunungen. Låt detta puttra på plattan medan du tar fram köttet.


 
Skär upp köttet i stora bitar. Stek i lite olja tills de fått färg. När du är nöjd med färgen, slå på ca 2 dl vatten för att koka ut pannan, det är i pannan mycket av smaken sitter. Slå i allt i grytan. Låt det småputtra under lock i ca 1 timme. Som du märker så har jag inte tillsatt något salt, jag tycker inte det behövs i den här grytan.

 
Det här är en höjdare tillsammans med hemmagjord lingonsylt och inlagd slanggurka, det receptet hittar du här>>.
 
Den här grytan räcker till ett halvt kompani, men den är också bas till soppan som kommer i morgon ;-). Receptet är mitt eget.
 
Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer

fernis sa…
hej, har precis börjat att kolla din sidfa men grytan låter härlig, användbar till storfamiljen. ;) har börjat med storkok på sistone men märkt att när allt kött är uppätet återstår mkt gott, har börjat göra soppor på det och tagit till lunch, det är inget som någon rekomenderat men blir nyfiken på om det är så din soppa kommer att se ut....