Wonton med Gyozasås- Enkelt och vansinnigt gott. Så här gör du!




Ibland vill man ha nåt enkelt till förrätt, eller ha nåt att ha till en kall öl. Wontons. Kan se lite trixigt ut, men lovar att du kommer lyckas få ihop dina knyten efter du vikt två eller tre stycken.

Det här är mitt egna recept och är väldigt enkelt att dra ihop i en bunke. Ca 75 st…jag vet, ett jäkla vikande men väl värt jobbet.

200 gr malet kött (nöt, fläsk, fisk eller kyckling)
1 stor gul lök (finhackad)
4 vårlökar (finhackad)
2 msk soyasås
salt och peppar
1 dl färskost

Vegetabilisk olja att fritera i. Använd olja med bra kvalitet, det har du igen när du ser resultatet.

Färdiga Wontonblad (funkar med runda Gyoza med men de får du vika på mitten.)

Släng ihop allt i en bunke. japp, det var allt.


Låt färsblandningen vara rumsvarm när du börjar. Ta en tesked med blandningen åt gången. Oftast räcker det med en sked, men det beror på hur stora du ska göra och vad du har för degblad att vika.
Gyozadeg i färdiga blad är runda i formen, så de får du vika på mitten som en pirog, men jag visar Wontonknyten här.

Börja med att hetta upp oljan om du ska fritera dom på en gång, om inte, gör iordning alla knyten och ställ undan eller frys in.


1.  Lägg en tesked med färsblandningen på mitten av fyrkanten. Stryk vatten på två av sidorna. Det fungerar som lim när du viker ihop din Wonton. 

2. Pressa runt kanterna så det limmar ihop. Försök att få färsen i mitten som en rund ”hög”.

3. Fukta ena hörnet med vatten och vik sedan ihop med det högra hörnet på bilden, och limma ihop.

4. När du vikt ihop de två hörnen så ska resultatet se ut som på bilden. Ser ut som en liten båt.


När du vikt så många så du inte orkar mer så kan du välja på att knäppa en kall öl, ta lite vin, göra nåt kul eller fortsätta vika tills alla Wotonblad är slut i paketet. Ca 75 stycken var det i det här paketet. Jag fortsatte vika ihop resterande då jag tänkte frysa in ett gäng inför helgen eller andra kvällar när man behöver Wonton som tröst.


Fritera sedan knytet tills det är gyllenbrunt. Låt de ligga på papper så överflödigt fett rinner av. Klart!

Och så var det såsen….

4 msk japansk soja (gärna med mindre salthalt)
2 msk risvinäger
5 droppar sesamolja
1 nypa chilifrön

Tjopp, Tjopp. Bara blanda ihop. 

En fuskvariant är annars sweetchilisås med japansk soja.

Bilder: Henrick Eriksson-Bland



Kommentarer