Mina bästa recept och tips att ta med på picknick. Helt utan ägg och mjölkprodukter.


Jag ska börja med att säga att jag är allergisk mot en del saker, så jag väljer att göra den hyfsat allergivänligt för mig. Jag tål bland annat inte ägg, mjölkprodukter, sallad, chilipeppar, morot m.m. (korsallergi från Gråbo) och väljer därför bort en hel del sånt i de recept jag kommer dela med mig av. Givetvis kan du addera annat och dra ifrån, det är ju det som gör det mer spännande och mer personligt. Men det är jordnötter, skaldjur i mina recept så….

Nog om det, nu kör vi igång!

Bovetesallad med saffran:

3 dl bovete (går med bulgur också om du föredrar det)
1 dl Quinoa
6 dl vatten
1 paket saffran
1 tsk salt
1/2 gul lök
1 dl kokta sojabönor
1 dl sockerärtor i bitar
1broccoli huvud
6 scampi (råa)
2 msk olja eller kokosolja
1 tsk paprikapulver
1 nypa salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk vitpeppar
2 rivna vitlöksklyftor
1 tsk vinäger eller ättika

Koka bovetet med quinoa, saffran och salt. Fräs snabbt lök, sockerärtor, sojabönorna och broccoli. Ställ åt sidan och låt de svalna.

Hetta upp olja och addera alla kryddor. Fräs scampi snabbt på hög temperatur. Låt allt svalna och blanda ihop.- Jag brukar transportera scampi i ”såsen”, de håller lite bättre och blir galet goda.



Het kyckligklubba med BBQsås:

10 kycklingklubbor
4 msk olivolja
2 msk mjölkfritt smör
2 tsk rökt vitlök (mosad)
2 msk paprikapulver
1 msk grillkrydda
2 msk sojasås
1 msk farinsocker (använd gärna honung istället, det är så mycket godare, men jag är allergisk sååå…)
1 msk svartpeppar
1 tsk vitpeppar

Som du ser så är det inget salt i receptet. Sojasåsen och grillkryddan innehåller salt så det räcker och blir över. Blanda allt i en bunke eller påse och marinera kycklingen i ca 2 timmar. Lägg sedan i en ugnsfast form eller plåt med kanter. Kör i ugnen ca 40 minuter på 200 grader. Kolla av under tiden och se så de är genomkokta, speciellt om kycklingklubborna varierar i storlek.




Peanutbutter / jam smörgås med bacon:

Klart underskattat! och så enkelt och gott. Men jag har en twist…

8 skivor franskbröd av bra kvalitet
jornötssmör
jordgubbssylt
1 paket bacon

Bred jordnötssmör på en av brödskivorna, och ta en ny brödskiva och bred jordgubbssylt på den.
Klipp bacon i små bitar och hårdstek dessa i en stekpanna. Låt svalna. Strö baconbitarna över en av ytorna. Slå ihop smörgåsen och dela snett över från hörn till hörn. Herregud så gott. Och gör gärna några extra, för de här går inte av för hackor.


Nu till det godaste av allt, ”djävlar”:
Lika gott som tilltugg till en kall öl.

10 Franskbröd
Jordnötssmör med bitar ”crunch”
2 paket bacon

Bred alla skivor med jordnötssmör, och snåla inte.
Skiva brödskivan i 3 längder. Snurra en baconskiva runt längden och lägg på smörjd plåt. Baka i ca 10-15 minuter. Alltså…det här är så gott så det är skam.

Brödet kan också bytas ut till dadlar.


Glöm inte att ha med massor av dryck utan alkohol, för de här recepten är kryddiga och salta. Så drick mycket! Den här picknicken så hade jag med lemonad på citron och röd grapefrukt. Så svalkande gott. Och snyggt, då det blir rosa… Blir det nåt över så kan man bara addera lite tequila när man kommer hem…yum

Bilder och recept: Henrick Eriksson-Bland



 

Kommentarer

Maria sa…
Låter som goda recept allt ihop. Och de bästa recepten är de som är flexibla för allergier. Själv äter jag inte sojabönor och morötter tex. Men jag måste säga att jag aldrig tidigare har hört om någon som inte kan äta sallad. Det var nytt. 😄

Nu vill jag åka på picknick!