Het köttfärssås. Även god som vegetariskt.

 


En het sås till pastan, riset, eller liknande är ju alltid gott. Den här är dessutom supergod att lägga på mackan och skiva lite mozzarella över.

Den kan lätt göras vegetarisk, bara ta bort köttet och byt ut buljongen. 



200 gram köttfärs
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 jalapeno
2 burkar finkrossade tomater av bra kvalitet
1 msk socker
1 msk buljongpulver, alternativt en buljongtärning
2 msk olivolja
salt och peppar
vårlök som dekoration

Hetta upp oljan. Finhacka vitlök och lök, addera till oljan. När löken svettats ur, lägg till köttfärsen. Genomstek köttet. Addera krossade tomater, buljong, socker och en finhackad jalapeno. Salta och peppra efter smak.



Nu funderar du säkert över sockret, varför socker? De flesta burktomater får en metallisk smak, och tillsätter du socker så försvinner den smaken. Därför är det alltid bra att satsa pengarna på riktigt bra tomater i burk, då det gör att du kan minska på sockret och du får mycket bättre smak på såsen.

Gör gärna såsen en dag innan du ska servera den, då får det galet mycket mer smak… just saying…

Bilder och recept: Henrick Eriksson-Bland



Kommentarer