Smulpaj med rabarber och jordgubb, och aningen bäverröv.


Rabarberpaj är ju vansinnigt gott, men har du testat att blanda i jordgubbssylt? Ytterligare en ”håll-käften” godsak...

Vanligtvis så kan man ju blanda rabarber och jordgummar, och addera socker, men du ska få mitt egna recept på den suveränt goda pajen. 


Skala rabarber, ca 6-8 rejäla stjälkar och skiva upp, beroende på storleken på pajformen. Slå på 1 dl socker, 1 krm malen kardemumma, och 1 tsk vaniljsocker (ekoloigiskt gjort på vaniljstång och inte bäverröv *), och rör runt rejält. Låt det dra ca 20 minuter så rabarberna tar åt sig lite av sockret. 

Det kan vara så att rabarberna ger ifrån sig mycket saft när de är skivade och sockret är på, men då kan du göra som jag, slå av spadet i ett vin/champagneglas och slå på ett torrt vitt vin. Sååå mycket roligare att baka paj, lovar...

När de dragit färdigt, ta 2 msk potatismjöl och pudra över så alla bitar täcks.

Slå nu på ca 300 gr , typ 3 dl, ekologisk jordgubbsylt. Se till att det är av bra kvalitet, d..v.s. mer bär än socker. Se till att täcka alla rabarberbitar.


Så här bör det se ut när du gjort allt ovanför... 

Gör nu en sats med smuldeg. Jag mäter dessvärre aldrig, men jag brukar ha ungerfär 3 dl mjöl, 1 dl socker, 100 gram smör som skivas ner, 1 nypa salt, och 1 krm bakpulver. Allt knådas för hand.

Täck rabarberna och tjoff in i ugnen på ca 175 grader i 30 min. 

* - ja varför skrev jag bäverröv? Jo, för att vanilj kan också framställas genom glansen i rumpan på en bäver. Det du! Visste du nog inte. Och min följdfråga är du - hur kom dom på det?
Jag föredrar orkideén som ger vaniljstång.... helt klart!

Bilder: Henrick Eriksson-Bland

Kommentarer

Helen Elix sa…
Hahahahaha. Beaver ass. Hahahahaha.