Mjuka kakor eller knäckebröd, det är bara att välja. Här får du mitt recept på godaste brödet.Jag bakar bröd ca 2 gånger i veckan, och det är ett recept i botten som jag sedan gjort om till mitt egna. Receptet får du lite längre ner på sidan.

Jag gräddar det på Gorurmetstål som är helt underbart att arbeta med. Det kommer upp i såna temperaturer så det gräddas på ca 1-2 minuter, eller som en pizza 2-3 minuter.


Jag använder vanlig kavel och en naggkavel för att brödet inte ska bli en boll inne i ugnen. Ett tips är också att se till att alla ytor är klara, allt från utbakning, naggning, till viloplats m.m då det går verkligen fort när du är i gång.


Och nu till receptet:

Ca 15-20 kakor (storlek polarkaka)

5 dl rågsikt
2 dl ekologiskt vetemjöl (eller Tipo 00)
1,5 dl surdeg
4 msk olivolja av bra kvalitet
2 tsk salt
2,5 dl hett vatten
1/2 paket torrjäst
2 msk kummin

Ca 2 dl vetemjöl för utbakning

Börja med att hetta upp ugnen till 250 grader med stålet (eller om du har sten) näst högst upp. Låt stålet gå i en timme på 250 grader innan gräddning. 20 minuter innan gräddning, vrid om till grillen och låt den vara på så länge du gräddar bröd.

Blanda ihop rubbet. Jag bryr mig inte om några speciella ordningar eller så, men jag brukar bara skilja på torra och våta ingredienser. Tjop, tjop, liksom.....

Låt gå i en assistent eller om du gör det för hand, knåda ca 15-20 minuter. Degen ska vara lite klibbig.
Lägg över i en bunke och smörj in degen med lite olivolja. 

Låt det jäsa i kylskåpet över natten. Vill du baka samma dag så låter du degen jäsa ca 2 timmar under bakduk. Men jag tycker strukturen i brödet blir bättre om det får kalljäsa.

Sådär ja! Nu är det bara att baka ut till kakor och grädda. Och kom ihåg, det går fort när det gräddas. Så undergräddar du så får du fantastiska tunnbrödskakor, och låter du det gå så kakorna får färg så blir det hårt knäckebröd.

Så jäkla gott med messmör och Bregott.... Lovar....

Bilder: Henrick Eriksson-Bland

Kommentarer