Lågt testosteron? Testet som förändrade mitt liv.


Nu ska jag ta upp något som jag pratat en hel del om på min Instagram, nämligen testosteron. Det manliga könshormonet som kan ställa till det rejält för den som har låga värden.

För mig har det förändra livet till det bättre, men det tog många år och otroligt mycket kraft att få ett test gjort. Men jag har nu gått på testosteronbehandling i över ett år nu, och då genom en privat klinik. 

Men hur började allt? Hur upptäckte jag det? Hur fungerar hormonet? 

Jag ska börja från början...

Historia...

Nu är det nog 6 år sedan det startade. Jag kände mig nere, kroniskt trött, ont i muskler och leder, tappade muskelmassa och blev svagare. På toppen av det kort stubin, noll libido, gränsen till insomnia, och allmänt deppig. Grädden på moset är att jag tappade massor av skäggväxt.

Jag läste en artikel på nätet om en man som tagit ett testosterontest, som vilket visade sig vara lågt, och han fick nu behandling.  Jag tänkte direkt att det här är ju mitt liv, vad jag går igenom just nu (6 år sedan).

Jag kontaktade vårdcentralen och bad om ett test, och fick avslag direkt då jag var för ”manlig” enligt läkaren. Jag ifågasatte hela situationen men fick avslag hela tiden. jag gick tillbaka 6 månader senare med samma ärende, och läkaren bad mig dra ner brallorna för att kolla kulorna (har inget med testosteronbrist att göra) , vilket jag fick höra att jag hade inga problem med testosteron, det var stress och annat som påverkade, och jag blev satt på antidepressiva tabletter.

Tredje gången jag gick tillbaka så sa jag att jag lämnar inte mottagningsrummet innan ett test är taget. 
Efter två timmar tog de ett prov med kommentaren att det var ett dyrt och onödigt prov att ta på mig.

1 vecka senare fick jag svaren. Jag låg på 3.1 av 24 på skalan. Du bör behandlas när du ligger på runt 10-12 i min ålder.

Nu tänkte jag att det här var ju bra, nu får jag behandling... oj så fel jag hade. 
Min läkare sa inget om att hen hade haft fel, och jag var arg som ett bi, utan satte mig på en remiss till sömn och diabetes på NÄL Trollhättan. Va? Jag fattade ingenting. 

Jo så här är det...

För att utreda varför jag har lågt testosteron så ska hypofysen och skallen kollas av så inga tumörer och liknande kan orsaka låga värden, sedan kontrolleras jag för apné och sömn. Nu har det gått över ett och ett halvt år sedan remissen gick iväg. Om jag mår bättre, nej tvärt om.

Jag hamnar hos en läkare som nu ska ta tag i allt det här, och det tar tid kan jag lova. Väldigt lång tid. Så lång tid att jag helt enkelt gav upp. Jag insåg att det var så här jag skulle må. 

Men något hände för 1 1/2 år sedan, på arbetet. En bekant hade exakt samma symptom m.m som jag, och jag nämnde att det kanske kunde vara dags för ett test? Vi är i samma ålder, så varför inte?

Tre veckor senare ringde han och vi snackade lite skit och så frågar han hur det går för mig med mitt testosteron. För han hade startat behandlingen redan. Va?! Efter tre veckor? Jag fattade ingenting.

Han hade gått privat till Ekenhälsan i Göteborg, som är specialister på mäns hälsa och testosteron.
Behöver jag säga att jag ringde samma dag?

Tre veckor senare efter massa provtagning så var jag på behandling. 

Hur var starten?

1:a veckan märkte jag att jag sov bättre efter fjärde dagen, och jag kände mig lite piggare.
2:a veckan kände jag mig mentalt starkare och mer ”upplyft”
3:e veckan - nu börjar livet komma tillbaka. Jag ser framåt, men glädje.
4 :e veckan och framåt.. Det blir bättre och bättre...

Biverkningar?

Jajemän. Bra såna. Och annorlunda såna.
Min röst har förändrats till att gått ner aningen mörkare.
Libidon blir som på en 14 åring
Östrogenproduktionen ökade.

Vad hände?

Tiden rullar på och för ca 4 månader sedan började jag få ont i bröstmusklerna (trodde jag) Jag gick upp i vikt och jag kände mig extremt sårbar. 
Jag åkte till min läkare i Göteborg och det första han sa var ”- du behöver inte säga något, jag ser dina värden, men vi ska fixa till det”. Det var mitt Östrogen som nu var 4 gånger så högt som det ska vara. Jag var på väg att bilda bröst och samla vätska och fett. Den du. 

Jag fick Östrogenblockerare, vilka jag äter ännu, som då blockerar östrogen från att ta över. Det är samma tabletter som många får mot bröstcancer, så de är inte lätt att handskas med. Och jag äter dom bara två ggr i veckan. Biverkningarna är brutala.

Dagsläget en måndag som denna i början på maj?

I fredags var jag och tog nya prover, och jag hoppas att jag kan slippa östrogenblockerare framöver, då de sliter fruktansvärt på min kropp. Jag som är känslig mot alla läkemedel får ju biverkningarna Allan. 

Trots allt så är det en glädje att stryka på testosterongelén varje morgon, då jag märker att jag förändras. Jag har valt gelé då jag inte vill ha depå med testosteron i kroppen från en spruta. Men det är mitt val.

Så det var lite om Testosteron och Östrogen. 


Kommentarer

Johan sa…
Intressant läsning, det skrivs alltför lite om detta och vården tar inte i frågan med tång ens.
Hur har det gått?