Första rabarberpajen


Jösses vad med rabarber vi har i trädgården. Det startade ju så tidigt i år så inte undra på att det växer så det knakar. Så det blev några rejäla stjälkar som fick skalas idag.


Jag skalar alltid mina rabarber. Jag tycker det är så läbbigt att få ”trådar” i allt från kräm till paj. 


Innan rabarberna hamnar i pajformen ska de pudras och bladas runt med potatismjöl och socker. Då kommer den inte att rinna, och blir inte så galet sur.


När man ska göra smulpaj behövs ju ”smulor” också. Jag kör 2 dl mjöl, 1 dl socker,i tsk bakpulver, 100 gram smör, och en nypa salt. Bara att knåda ihop. Behöver inte vara så jäkla omständigt och noga. 


Strö över rabarbern i pajformen, se till att täcka det mesta. Jag har alltid vädigt mycket frukt i mina pajer, då jag avsyr när det blir mer pajdeg än innehåll. Man kan ju inte vara snålhagga liksom.Ge pajen ca 30 minuter på 175 grader. Jag har ju varmluftsugn så det går lite snabbare, så du får helt enkelt hålla lite koll. Men en halvtimme är ungefärligt.


Vaniljsås är gott till. Eller glass. Eller grädde. Eller absolut ingenting alls.....

Det smakar sommar, i maj.

Bilder: Henrick Eriksson-Bland

Kommentarer