Fisk och skaldjurssoppa med saffran. Här är receptet!Det här är min egna version på fisk och skaldjurssoppa. Matig, het och mustig.
Den här soppas skulle jag lätt kunna säga är min favorit bland alla soppor jag gör, då den känns lite lyxig och Orust på samma gång. Receptet är för 4 personer ungefär, och glöm för fasen inte att smaka av medan du gör den, då det är många saker som är lite salta.


Här kommer det! Receptet alltså;

Ca 400 gr torsk eller annan vit fisk
 Ca 300 gram lax
250 gram räkor
Kräftstjärtar efter smak, ork och plånbok.
5 dl vitt vin av bra smak och kvalitet. (Många tror att det inte spelar nån roll, men det gör det verkligen)
1 liter vatten
100 gr smör
5 dl grädde
1,5 dl färdig buljongkoncentrat (skaldjur) eller 2 buljongtärningar för fisk
2 morötter
2 stora lökar
1/2 purjolök
2 krm cayennepeppar
2 msk tomatpuré
3 krm nymalen svartpeppar
2 krm salt men kolla av sältan innan
1 msk socker
1 påse saffran

Börja med att dela upp morot, lök och purjolök i den storleken på vad du vill få i skeden. Jag brukar försöka hålla det till ca 0,5 cm kuber.
Släng ner smöret i en gryta eller större kastrull och lägg sedan på grönsakerna, låt fräsa runt lite tills löken mjuknat lite. Addera socker, tomatpuré, saffran och cayennepeppar och låt de fräsa med i ca 2 minuter.

Häll i vinet och låt alkoholen koka bort (typ på 1 minut, och tillsätt sedan vattnet. Addera buljong och se till att dt löser sig i grytan, och slå sedan på grädden.
Låt allt koka ihop under lock i ca 10 minuter. Addera sedan fiskan. I block eller bitar, spelar ingen roll, de kommer att falla isär iallafall. Ställ ner temperaturen på spisen till att grytan/soppan nu sjuder.

Låt det sjuda i ca 45 minuter. addera nymalen svartpeppar, räkor och kräftstjärtar. Låt stå ca 3-5 minuter innan servering. Klart!

Bilder och recept: Henrick Eriksson-Bland


Kommentarer