Blir du en bättre människa i pandemin?


Vad tror du? Blir vi bättre människor av Covid-19? Vad jag reagerar på är att många är hjälpsamma, stöttande och helt underbara mot sina medmänniskor, äldre och utsatta. Men vad händer när det är över? Går vi från att leka julafton varje dag till att gå tillbaka i vardagen och bli egoister. ”Jag har gjort mitt”. ”Jag har varit den goda samariten”

Man hyllar alla inom vården, vilket de ska göras, men det är inte okej att vårdpersonal tjänar så vansinnigt dåligt. Hade de varit inom ”Metall” så hade det varit andra ord... Betala de som gör nåt, inte bara vänder papper och delegerar. Jag hoppas att alla inser vilken betydelse vården har, och vilket arbete de utför. Just nu är de utsatta, utmattade, och helt underbara.

Inte nog med det. Snart börjar pressen leta syndabockar igen. Vi går ifrån ”stackars Sara missar sin studentfest”, till ”han tog emot varningen om lågt lager på medicin”. Här har all press en enormt stor roll i ansvarstagande. Att stötta, ge en positiv push, vara saklig och hjälpa till att bygga samhället på nytt, vilket görs på framåtanda och hopp. Inte bara pengar.

Vi svenskar är lyckligt lottade. Men vi har en svaghet och det är att vi väntar alltid på att regering och myndighet ska sköta allt för oss. Just nu måste det vara ett samarbete mellan alla parter. Och vi måste ta vårt ansvar. Inte lämna över det till vår regering och alla myndigheter.

Stora företag utnyttjar läget med permitteringar, fast de inte behöver. De tar ”tillbaka” skattepengar och ser det som sin rätt. När det ska gå till att rädda utsatta företag att överleva. Sätta mat på bordet 7 dagar i veckan. Någonstans måste vi alla ta ansvar för att överleva det här, både ekonomiskt, psykiskt, fysiskt och etiskt. Ska vi hjälpa till att tömma kontot för Sverige? Hjälper vi alla åt att dra ut varje öre så kommer vi lyckas. Så det är bara att välja....

Blir vi bättre människor när julafton är över, eller blir vi värre?

Vad tror du? Eller har jag skitit i det blå skåpet?

Ps: ur trånga tider växer kreativiteten fram. Vi förändras och söker nya vägar. 

Bild: Henrick Eriksson-Bland

Kommentarer