Visst kan du dela en bambu. Det är lite slit men väl värt det!


Vi hade 2 stora bergsbambu i trädgården, men ville både flytta och dela upp dessa för att skapa ett ”rum” på en annan plats i trädgården. Och visst går det att dela en bambu, alldeles utmärkt faktiskt. Rötterna är kompakta och sega, vilket du kommer märka, men med en vass spade så klarar du det.

Jag tänker ge dig några tips innan du kör igång. Några saker som kan göra det lite lättare för dig att göra själva grävandet och delningen.

Nummer ett, börja med att gräva ut en vallgrav runt din bambu. Försök att hålla dig ca 15-20 cm utanför de första stjälkarna. För att göra det lite enklare så upptäckte min man att det är bättre att vattna rejält innan, så blir jorden lite mer lätthanterlig. Gräv ner ca 20 cm djupt runtom hela busken.Nu kommer det lite jobbiga momentet, att gräva under och göra loss bambun från jorden. MEN, det går lättare med att stoppa under ett järnspett och ”bryta” upp den, då rötterna är kompakta och bildar som en matta. Dessutom  går inte rötterna djupt, utan som du ser på bilder ovan, hyfsat plant.


När det är dags att dela upp bambun, bestäm dig i förväg hur många delar du vill ha. Och gör första delningen i mitten av rotknölen med en vass spade. Använd inte yxa eller liknande då den slinter lätt mot rötterna.

Du kan dela bambun hur mycket du vill så länge som du spar 5-10 stjälkar i en rotklump.


Nu är det bara att gräva nya gropar och plantera ut eller ge bort. Vid plantering rekommenderar jag att du sätter en väv eller en avskuren hink runtom gropen, då bambu älskar att sprida ut sig med tiden.

Så dela på!

Bilder: Henrick Eriksson-Bland
Kommentarer

Lixter sa…
Ser att det är ett gammalt inlägg men provar ändå.
Vilken tid på året lämpar sig detta bäst? Kan man göra det på sommaren ?
TomTrick sa…
Ser på bilderna att det är vårlikt. Och med tanke på utplantering av bambu sker bäst på våren så antar jag att det är lämpligast då.