När jag lät min hund Kenzo somna in.


Jag har inte direkt pratat så mycket om min kära och fantastiska kompis Kenzo fick somna in. Det var nu i våras som jag tog beslutet att det var dags, även om han hade pinnat på ett tag till, rentav år.

Jag har inte velat prata om det här då jag har känt att det måste få lindas in lite i bomull, kännas bra i magen och hjärtat, innan jag kan prata om det utan att det ska skära för hårt.

Frågan som jag fått är varför. Varför jag tog beslutet, varför det var dags. Varför.

Han var 18 år gammal, väldigt dålig syn, och början till att bli senil/förvirrad.Han har också haft en ”enklare” form av cancer i ca 6 år. När det upptäcktes så fick vi beskedet 1-2 år, så han var envis och stark. Men det var inte därför han fick somna in.

Det var att han inte klarade mer än 4 timmar innan han måste gå ut, dygnet runt, och att han hade så många ålderstecken. Jag hade förberett mig redan från han var 12 år att han skulle trilla av pinnen, men så var ju inte fallet.


Jag pratade med en veterinär som jag känner till i Varekil på Orust, vilken kom hem till oss och skötte allt. Jag ville han skulle få somna in hemma i sin bädd, där han känner sig trygg och säker. Alla oss runtom, inklusive exet och min mor. Det kändes riktigt bra. 

Det var över på några minuter, och jag måste säga att jag kände en enorm lättnad då han såg så fridfull ut. Han var så fin. 

Sista farväl genom att bära ner honom till veterinärens bil, vilket var att jag fick en liten sista promenad med honom i mina armar. Jag visste att jag gjort rätt. Tagit rätt beslut. 

Han kommer ju alltid vara saknad, och vi har honom hemma här i en urna, precis som hans lilla brorsa Ralph. Skönt att ha dom hemma även om man vet att de springer och leker på en regnbåge någonstans.

Står du i att ta ett beslut så vet jag att det är det svåraste man kan göra med ett husdjur, men man måste tänka ”rätt”. Vara rättvis både till sitt husdjur och sig själv.

Bilder.: Henrick Eriksson-Bland

Kommentarer

Bull farmor sa…
Ja det var en tung dag, men ditt beslut var så rätt!!!! Och just att han fick somna in i sin bädd, där han var trygg!!! Han, liksom, Ralph kommer alltid att vara saknade, men vi vet ju att dom har det bra där uppe i himlen, och att Ralph gör sina piruetter och Kenzo dansar där till!!!!!! Tack för att jag fick vara med den här dagen!!!!