Klart du kan måla om växthuset!


Många frågor om växthuset, och växhus generellt. Kan man måla om det, vilken färg ska användas, och mycket mer. Här kommer det! Klart du kan måla om växthuset. Det tar lite tid, men väl värt det!


Vårt växthus är i aluminiumprofil och glas, så då krävs lite annorlunda underarbete. Först och främst, plocka ur alla rutor, sedan tvätta rent hela stommen. Och var noga, det kommer ge sig i slutänden.Nu ska stommen och sockeln etsas, det är för att färgen ska fästa på aluminiumprofilen. Ett enkelt sätt är att använda spray, då det är enkelt och går hyfsat snabbt. Vi använde en från ”Hagmans” Etch Primer. Färgen har en matt  och ljusgrå färg i sig så man enkelt ser att man täckt alla ytor.


Etssprayen torkar på ca 1-2 timmar vid bra och torrt väder. Till växthuset som är ca 12 kvm gick det åt 4 sprayflaskor.


Nu till det roliga. När den svarta färgen ska på. Ett tips här är att använda munskydd även om du är utomhus, då det är en stark doft. Vi använde Belton högblank svart, vilken är suverän på de flesta underlag. Här gick det åt lite mer, närmare 9-10 burkar för att få en snygg och ren finish. 


Du ser ju hur glad gubben ser ut när han får måla... ha ha ha


Här ser du skillnaden mellan omålad yta och etsfärgen. Sprayfärgen täcker bra, och glöm inte att hålla avståndet mellan burk och yta för att färgen inte ska rinna. Lätta svepningar och ca 2 ggr per yta.


Här ser du resultatet. Svart och snyggt. Alla rutor kommer på plats och dags att inreda växthuset. Mer bilder kommer på det så fort det blir lite grönare. 

Bilder: Henrick Eriksson-Bland


Kommentarer

Anonym sa…
Hej. Har färgen på växthuset hållit bra den ni målat det utan att lossna?

Maria L sa…
Hej!
Funderar också på hur bra färgen har hållit? ☺️
Anonym sa…
Hej!
Hur rengjorde ni stommen?

Med vänlig hälsning,
Maria
Joakim sa…
Vi tänkte använda samma sprayer. Hur ser det ut efter några år? Vad skulle ni ha gjort annorlunda idag? Tack /Joakim