Fisksoppa - Här kommer receptet på min fisksoppa med chili och saffran


Vi käkade ju hummer och havskräftor häromdagen. Då blir det ju alltid så galet mycket skal och annat bös över, vilket jag alltid tar vara på. Man kan ju göra en fantastisk fisksoppa.

Ett tips om du haft en skaldjurskväll och inte orkar koka fond mitt i natten är att frysa in alla skalen tills du har mer tid och lust.


Till en rejäl soppa som räcker till 6 personer:

Skal efter 2-4 humrar + skal från ca 40 havskräftor (och allt annat bös)

1 stor gul lök eller 2 mindre
100 gr smör /2
1 tsk torkade chilifrön
2 jäkla stor morot
3 dl vitt vin
5 dl grädde
1 liter vatten
1 kryddmått saffran
400 gr lax
400 gr torsk
peppar

Börja med att göra fonden. Bryn alla skalen i en stor panna med 50 gr smör. dela löken grovt med skal och allt och släng i den. på med chilin. Ta moroten och dela den i grova skivor. I med den också. Bryn på allt i ca 20 minuter så smakerna kommer fram. Slå på vinet och rör om. Sen drar du i vattnet.
Låt det koka ca 20 minuter (gärna längre, ca 40 min, om du har lite tid till övers)

Slå av fonden, och tänk omvänt nu, så du inte slår ut det i vasken. Det är fonden du ska ha! Inte stå där med 1 kilo urkokta skal, urlakade lökbitar och en mjuk sjujäkla morot. Häll tillbaka fonden i en stor kastrull/gryta.

Tillsätt grädden och resten av smöret (50 gr), saffran och smaka av med peppar. När du stått och tittat ner i grytan under 5 minuter så är det dags att lägga i fisken. Jag brukar dela upp fisken i ca 4 cm breda bitar och när jag lägger ner fisken tar jag kastrullen/grytan av plattan. Då blir de saftiga och fina. Det är klart. Kanske inte är den magraste fiskgrytan, men lovar det är den godaste.

Salt då? Nej det behövs inte, om du inte är saltknarkare. Det räcker att smaka av med peppar.

Gott med Hönökaka eller rostat bröd. Man måste ju ha nåt att suga upp det sista i tallriken med ;-)

Recept och bilder: Henrick Eriksson


Kommentarer