Aprikos och persikomarmelad med chili.


Just nu är det otroligt billigt med aprikoser, nektariner och persikor i butikerna. Dags att passa på att göra lite marmelad, chutney och sylt. Jag jobbar hemma idag, vilket är perfekt för en sån här sak som inte behöver ett dugg tillsyn.

Jag brukar blanda aprikoser och persikor tillsammans, men inte nektariner. Varför? Ingen aning, men tycker om när skalen har samma struktur i marmeladen. Jag föredrar att köpa aprikoser från Frankrike den här tiden på året, då de har en riktigt god sötma.

Receptet? Bara kärna ca 4 persikor och 10 nektariner och släng ner i en kastrull med ca 4 dl vatten. I med 1 dl socker, plus en nypa salt. Jag gillar också när det inte blir för mesigt, så jag adderar ett kryddmått med torkad chili. Jag har använt färsk chili flera gånger med tycker den Vietnamesiska chilin blir bäst, då det har ett gott sting i kärnorna. Testade förra året att addera vaniljstång. Gör inte det, det smakade skitkonstigt.


Koka på låg värme tills du får en fin konsistens, och fyll upp på kokade burkar. Inget pektin eller konserveringsmedel här inte. Det ska ju ätas så fort den blivit kylskåpskall. Goa scones, massa smör och marmeladen, rena hälsokuren ;-)

Bara att testa!

Bilder: Henrick ErikssonKommentarer