Min midsommar, en fantastisk dag med både firande och gott sällskap.


Det blev en av de mest fantastiska midsomrar någonsin. Underbart väder och gott sällskap på 10 personer och ytterligare ett firande upp det, mer om det längre ner i inlägget :-) Många hade tagit sig från Göteborg, vilket verkligen uppskattades.

Givetvis startade vi med sillunch. Tradition som jag inte ändrar på hahahaha. I vanliga fall brukar vi ha en hel del hemmagjorda sorter, men inte denna gången. Det fick bli genvägen med färdigköpt.


Att kunna använda och duka upp ute i uteköket känns verkligen som en lyxdetalj här hemma. Att kunna bara lyfta ut och servera från bänkar och zink. Jag har inte fått ut ström än, eller rinnande vatten men hoppas jag hinner med det denna sommaren.


Vi körde med hemmagjord snaps till sillen, och det är en snaps som min jobbarkompis gjorde till mig som julklapp från moltazdesignshopsgänget. Vanilj och apelsinskal som nu fåttdra 6 månader. Helt fantastisk måste jag säga. Som vanligt använde vi snapsbägarna från Rörstrand, med motiv av Åsa Lindström. Min favorit bland dessa är Evert, som egentligen skulle heta Santos (efter Åsas man) och fick byta namn under en säljkonferens. Vi fick lägga förslag på vad den hette, och jag tyckte Evert, som min farfar och så blev det. Det var på den tiden då jag arbetade på Rörstrand/Iittala.


Efterrätt på sillen blev en smulpaj med rabarber och jordgubbar. Kraftig vaniljsås med "riktig" vaniljstång. Så fantastiskt gott det är!


En liten extra efterrätt är jordgubbsjello på sked, innehållande Absolut Vodka med smak. En shot helt enkelt men i annorlunda form. De blev populära kan jag säga ;-)


På med grillen runt 18:00 och sedan vänta en timme så man får den där perfekta glöden. Hur många gånger har man inte sagt efter man grillat att " Nu skulle vi ha grillat för glöden är perfekt". Nu blev den perfekt.


Min kille är från Serbien, och firades dessutom denna midsommar lite extra. Så det blev Cévačpi som grillades som huvudrätt. Det är salta köttbullar med kryddblandning som har en ruskigt god smak. Hemmagjorda såklart. Går ju köpa färdigt men det blir godare om man gör det själv;-)


Vanlig klyftpotatis som fått flingsalt med chili och färsk timjan. Det är gott att stänka över lite vinäger när potatisen tas ut ur ugnen, det ger en lite mer piggare och fräschare smak. Till det sallad med fetaost och soltorkade tomater.


Min favorit på grillen. Lök. Är ju så gott så det är galet med grillad lök. Bara in i folie och tjopp tjopp så är det klart. Blir det över efter middagen så kan man använda den som en bas till en chutney, gärna med rabarber, kanel och tomat.


Det som blev det extrafirande på midsommarafton var att min man, Niko, fyllde 25 år. Speciellt glad var jag att många av hans vänner tagit sig upp till ön, både från Stockholm och Götet. Uppskattades rejält.

Jag bakade hans favorittårta. Den som jag brukar göra som bas (du hittar receptet om du söker här på bloggen) och som jag sedan fyller med lite olika gott. Denna gången var det choklad, choklad och choklad som gällde. Så det blev en väldigt hög tårta med 3 lager av olika chokladkrämer och mousse. Glasyren är en kaffeglasyr med smak av lite apelsin. Gott, gott kan jag säga.


Efter middagar och annat gott så är det ju alltid gott att kunna blanda sig en drink eller ta nåt gott att dricka. Vi satte ut hela buffén och sedan var det självservering. Jag flyttar ofta över alkohol och tillbehör i nya flaskor, karaffer och burkar då det ser så mycket trevligare ut. Det blir inte så spritigt.

Ja det var min midsommar i en lång harang av bilder. Jag hoppas att du hade en fin midsommar och att du får en fortsatt fin helg! Nästa helg har vi fullt hus igen, då det ska fira att min butik i Henån fyller 1 år, och dessutom att vi har design, inredning och delikatessmarknad  under lördagen och söndagen. Ska bli riktigt kul, både med marknad, 1 årsjubileum och att det blir fullt hus här i stugan igen.

Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer