Stockholm Furniture & Light Fair 2014 - Tendenser, tjat och fasat.


Något som överraskade mig lite i år på mässans entrétorg, där Guest of honour gör en installation, var lugnet.

Designduon GamFratesi (Stine Gam & Enrico Fratesi) Hade satt ihop en utställning med tyngd på textilier och balans. De fantastiska fjädrarna som balanserades på varandra och mjuka och sköna former gav ett otroligt rofyllt intryck.


Lägg märke till formen på fjädrarna som balanseras, kommer till det längre ner i inlägget.


Något som exploderat totalt på mässan, och som kändes lite tjatigt faktiskt, var alla bord, stolar, byråar och udda möbler som till 95 % säkerhet hade benen indragna centrerat på möbeln.

Visst är det snyggt, men det känns lite som om hela möbelvärlden, bara PANG, fått för sig att göra en Vitra liksom. Spelade ingen roll åt vilket håll du tittade så fanns det där, det indragna. Och givetvis en annan sak också.... (cliffhanger)


Den fasade kanten. Slipat i vinkel för att kännas tunnare och nättare. Eller ordet som som många formgivare och designers använder i år - transparens.

Samma sak här, otroligt snyggt, men inte när man ser det hos för många. Lite som alla boxhyllor som antagligen kommer säljas billigt på blocket snart, bit för bit, färg för färg. Var jag elak nu? Kanske, men det är också en sån produkt som överkopierats i år.


En detalj som var med på bord och stolar är att benen antingen är i tunna stålrör, enkelt runda (som gardinstänger) eller som här kraftiga och knubbiga.


De här benen gillade jag. Stabilt, enkelt och inte runt ;-) Fortfarande indragna mot mitten. Det här var från Normann Copenhagen


Här också i svart och grönt. Kolla in kannan i bakgrunden, så cool, men går det att hälla ur?


Rått och obehandlat trä var det en uppsjö av, lite mer på ytor som kanske förvånade mig. Som tex bordsskivor och armstöd. Blir till att plasta in om man ska använda det tror jag. Men apsnyggt med det blanka mot det matta träet.


Jag har tjatat om det högra mönstret förut. Fiskfjäll i formen kommer så vansinnigt stort i år. Känslan av sammanfogat och överlappat i formen. Det här är bara tygprover, men formen fanns där hos flera utställare och textildesigners. Så tänk fiskfjäll a´la ginkoblad i år ;-)


Mest fotograferade och instagramade ytan? Tom Dixon hade målat samma färg på väggen som jag gjort i butiken, jag var först mohhahahahaha.

Nej allvar nu. Skitsnygg monter hade dom och de hade något som jag saknade hos flera utställare, eller rättare sagt som jag hade förväntat mig mer av, nämligen överraskningen. Det som får dig att lyfta på ögonbrynet. Tom Dixon hade satt in det gråtande barnet mitt på väggen - kontrast.

Asplunds hade satt in, eller rättare sagt Stylisten Lotta Agaton, en rosa snoppvas på en hylla med bleka och neutrala färger. (ingen bild då det blev nåt fel på kameran). Hela tiden överraska betraktaren med det dramatiska och oväntade. Bra där Lottta! Me like!


Kinnarps hade stoppat in ett skelett på en av hyllorna, inget du ser från start utan får upptäcka på vägen när blicken vandrar runt. En kul sak var att Kinnarps hade en övervåning där gamla klassiker stod på rad. Snyggt och coolt, men hade velat se mer av det;-)

Det var mässan det, och det kommer mer från både pressvisningar och annat skoj.

Kort och gott: Indragna ben, fasade kanter, fiskfjällsmönster, obehandlat trä och en dramatisk överraskning.

Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer