Mellandagsrea - Den stora blåsningen?


Nu är det dags igen, som varje år. Både mellandagsrea och vad jag tycker om det.

För det första så är det ett sätt att både dumförklara konsumenten och att bara visa att företaget är en jäkel på felinköp. 

Det jag menar med att dumförklara konsumenten är att du två dagar tidigare skall köpa en produkt som två dagar senare är värd ca 30-70 % mindre. Det kallar jag att dumförklara konsumenten och blåsa konsumenten totalt.

Med stark marknadsföring så trissas hela karusellen upp och kunden känner att denne gör ett klipp på en produkt som egentligen har sitt ungefärliga ursprungsvärde, visst finns det undantag med lockpriser. Varan är alltså inte värd det fulla priset? Är det då inte bättre att försöka planera sina inköp bättre i företaget, titta närmare på marginalerna och försöka prissätta efter det? 

Det har blivit en konsumeringstradition i Sverige, då vi först ska handla hysteriskt till jul för att sedan handla ännu mer i mellandagarna. Vi ska göra klipp, fynd och hitta billiga saker i mellandagarna, det är en tradition som de stora företagen tagit fasta på. Vissa av våra grannländer har t.o.m. att de inte får starta rean direkt efter jul.

Som du märker så handlar jag inte på rea, visst har det hänt nån gång, men då ofta en basvara. Jag tycker det är bättre att försöka titta på de företag som försöker hålla en jämn prisnivå från början och som inte kör denna berg-och-dalbana med rea och ordinariepriser om vartannat.

Visst är det så att felköp kan ske i alla företag, då trender kan svänga, leveranstider i säsong blivit fel m.m. och det är klart att företaget då skall göra en rensning för att ta tillvara varulager och liknande, men det är inte det jag talar om, utan det som är planerat och inköpt till mellandagsrea. Det som planeras för att du som konsument ska göra ett "klipp". 

Jag tycker det är att blåsa konsumenten redan veckorna innan jul...

Det var mina tankar om mellandagsrean. Ha en riktigt fin annandagjul!

Om jag har mellandagsrea i min butik, vad tror du? ;-)

Kommentarer

Victoria sa…
Jag blir lika förvånad varje jul då man i Sverige kör igång med mellandagsrean GENAST efter julafton, medan man här i Finland iaf kan vänta till efter annandag jul! Och vad jag också har förstått är det inte riktigt lika galet med produkter här som man desperat försöker slumpa bort för att bli av med allt extra.
Jerker sa…
I år tycker jag att det har varit riktigt dålig mellandagsrea, det enda som hände var att priserna gick upp innan jul, som vanligt, men sen har det legat kvar där.
Om man är ute efter något särskilt och det finns på prisjakt, kan man se hur priset går upp/ner. Gäller inte bara elektronik.

Jag tror dock att du ligger på en jämn nivå, ev 2 för 1/ta två betala *.