Veckans fröpåse - Kungen över fröpåseriket


Jag fullkomligt älskar den här växten. Varför? Det startade för många herrans år sedan när jag fick med mig tre bönor från min mosters planta. Jag stoppade dessa i fickan och knölade ner dom i jorden. Och som det växte!!!

Det är Rosenbönan jag talar om, en fantastisk växt med en otrolig växtkraft och fint bladverk. Vi snackar inga taniga luktärtor här inte, utan rejäla blad i mörkgrönt, tillsammans med fina blomsterställningar. Den här rekommenderar jag verkligen till dig som gillar klätterväxter och grönt.

Den blir ca 2 meter hög, du sår den i kruka eller på land i maj. Den här är, precis som med luktärtor, bra att så i ring, då får du ett snyggt slingersätt och en tät pelare av grönska. Den  här sätter jag i stora krukor tillsammans med en stor och död gren, så den kan klättra och för att det blir snyggt.

Så i mullrik jord på ca 2 cm djup. Ta bort bönorna när de kommer, så får du mycket mer blommor! Skulle du få för dig att knapra i dig bönorna råa, så kommer du få sommarens första kräksjuka då de är giftiga. Men kokar du bönorna så går de att äta, precis som skärböna. Hoppa över att äta och koka, utan spar några bönor och torka inför nästa års plantering. För du kommer vilja ha den här i din trädgård för all framtid.

1 påse räcker till ca 10 plantor (därför köpte jag 4 påsar)

Bilder: Henrick ErikssonKommentarer