Planering av trädgård med växter, ytor och odling.


Jag arbetar ju inte bara med insidan av hus, utan även hjälper många med sin trädgårdsplanering. Speciellt har det blivit området runt Göteborg, Uddevalla, Tjörn och här på Orust, men det har hänt att man gjort även jobb på distans. Det här är det roliga med planeringen, att börja plocka fram känslan som ska infinna sig.

Även om man vill ha en Frans/Engelsk trädgård så kanske man inte slår på stort med fontäner, lejon och annat som man kan gilla från tidningar, så räcker det att plocka fram känslan, kanske i ett stenparti, en mur eller efter en vägg. Att göra moodboards över trädgården och ytan hjälper till hela vägen.


Att planera in växter är också en riktigt kul utmaning. Man måste ta hänsyn till jordmån, mikroklimat, zoner och annat som gör att urvalet blir rätt. Man vill ju inte plantera något som dör över vintern direkt.

Det här är ett bra tips för dig som inte har nåt att göra en grå sommardag. Skissa av dina rabatter och ytor och skriv upp vad du planterat. Då slipper du det där med att en lökväxt plötsligt dyker upp i din nyplanterade pion nästa år. På så sätt kan du även följa blomningstider, färger och planera inköp och eventuella växtflytt.


När hela strukturen är satt på ytorna, ta fram alla pennor du har och sätt igång och skissa in alla stora moment i trädgården. Fontänvägg kanske? En stilla vrå med bänkar och bambu eller kanske planeringen av verandan, balkongen och terrassen?

Så här jobbar jag när det kommer till trädgårdsplanering, en del tycker det kan vara överamiöst, men jag vill lämna över ett jobb till kunden som har full struktur för kommande år, inte bara första planteringsåret. Det ska ju se bra ut om 3, 5, 10 år också. 

Allt renskrivs sedan och skissas upp i perspektiv, så man kan se trädgården från olika vinklar.

Bilder: Henrick Eriksson / moltazdesign

Kommentarer

Oj vad fina skisser! Önskar jag var lika duktig på att rita.
Anonym sa…
Fantastiska skisser! Dessa borde finnas att köpa i butiken!