Dillkött på högrev. Här är mitt recept.
Jag gillar att göra långkok, så smakerna sätter sig rejält. Idag blev det dillkött på högrev. Köttet köper jag från grannen som har ekologiskt jordbruk, och det ger en fantastisk smak på köttet. Bonus är ju också att det är hängmörat, vilket man banne mig inte får i plastförpackat kött i affären.
Jag tänkte ge dig min version på dillkött, fin favoritmaträtt sedan jag var liten. Du behöver;
1,5 kilo högrev (eller annat stortrådigt kött)
2 liter vatten
2 msk smör
8 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 stor gul lök
Stjälkarna från ett knippe dill
salt
(Jag hoppar morötter och annat krafs, då jag inte tycker det behövs)
Sås:
2 msk smör
2 msk mjöl
8 dl kokspad (buljong)
3 tsk ättiksprit
2 dl dill som är hackad
salt och vitpeppar
Sådär, nu kör vi!
Skär upp köttet i bitar, lite större än vanliga grytbitar. Bryn köttet i en gryta med lite smör, en del kokar det bara, men jag tycker såsen blir godare efter man brynt köttet. Efter att köttet fått en fin yta, slår du på vattnet och låter det koka upp.
I med lök och stjälkarna av dillen. På med lagerblad och vitpepparkorn. Nu sätter du på locket och vrider ner plattan till hälften. Sen kommer den evig väntan på 3,5 timmar som köttet tar.
Kolla av köttet lite då och då. Kokar du för hårt så får du slå på lite extra vatten, du ska ju ha lite till den goda dillsåsen senare. När köttet faller isär, så tar du av det från plattan och silar av det. Glöm nu inte att sätta en kastrull under silen så du spar buljongen!
Nu smälter du smöret i grytan, tillsätter mjölet under vispning. Slå på vätskan i omgångar så du får en fin och bra konsistens på såsen. Lägg i köttet i såsen och låt det sjuda i ca 5-10 minuter. (Hoppa över den trista löken, lagerblad och pepparkorn) Nu kan du hälla i ättikan och dillen. Smaksätt med salt och vitpeppar. Klart.
Det här är så gott så det är löjligt. Mina recept brukar ju vara att de får ta som högst 15 minuter att dra ihop. Så det här kom väl som en chock. 3,5 timmar, bara köttet.
Total tid att laga dillkött, ca 4 timmar. Men då står du ju inte och vaktar direkt ;-)
Bilder: Henrick Eriksson
Kommentarer
Ha det gott//Kathryn