Dillkött på högrev. Här är mitt recept.


Jag gillar att göra långkok, så smakerna sätter sig rejält. Idag blev det dillkött på högrev. Köttet köper jag från grannen som har ekologiskt jordbruk, och det ger en fantastisk smak på köttet. Bonus är ju också att det är hängmörat, vilket man banne mig inte får i plastförpackat kött i affären.

Jag tänkte ge dig min version på dillkött, fin favoritmaträtt sedan jag var liten. Du behöver;

1,5 kilo högrev (eller annat stortrådigt kött)
2 liter vatten
2 msk smör
8 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 stor gul lök
Stjälkarna från ett knippe dill
salt
(Jag hoppar morötter och annat krafs, då jag inte tycker det behövs)

Sås:

2 msk smör
2 msk mjöl
8 dl kokspad (buljong)
3 tsk ättiksprit
2 dl dill som är hackad
salt och vitpeppar

Sådär, nu kör vi!


Skär upp köttet i bitar, lite större än vanliga grytbitar. Bryn köttet i en gryta med lite smör, en del kokar det bara, men jag tycker såsen blir godare efter man brynt köttet. Efter att köttet fått en fin yta, slår du på vattnet och låter det koka upp.


I med lök och stjälkarna av dillen. På med lagerblad och vitpepparkorn. Nu sätter du på locket och vrider ner plattan till hälften. Sen kommer den evig väntan på 3,5 timmar som köttet tar.


Kolla av köttet lite då och då. Kokar du för hårt så får du slå på lite extra vatten, du ska ju ha lite till den goda dillsåsen senare. När köttet faller isär, så tar du av det från plattan och silar av det. Glöm nu inte att sätta en kastrull under silen så du spar buljongen!

Nu smälter du smöret i grytan, tillsätter mjölet under vispning. Slå på vätskan i omgångar så du får en fin och bra konsistens på såsen. Lägg i köttet i såsen och låt det sjuda i ca 5-10 minuter. (Hoppa över den trista löken, lagerblad och pepparkorn) Nu kan du hälla i ättikan och dillen. Smaksätt med salt och vitpeppar. Klart. 


Det här är så gott så det är löjligt. Mina recept brukar ju vara att de får ta som högst 15 minuter att dra ihop. Så det här kom väl som en chock. 3,5 timmar, bara köttet.

Total tid att laga dillkött, ca 4 timmar. Men då står du ju inte och vaktar direkt ;-)

Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer

Anonym sa…
Men vilken festmåltid du njutit idag!! Tack för receptet som jag ska testa framöver. Dessutom är det så fina bilder du tagit på hela härligheten;))
Ha det gott//Kathryn
Monica sa…
Tills köttet faller sönder:-), bara en sån sak, så gott och precis som mamma gjorde:-). Gäller att hitta det där ekologiska köttet bara, vilken tur du har som bor granne med en sådan bra bonde. Tack för recept!
Anonym sa…
Sannerligen en ny variant av det dillkött jag är van vid. Det gjordes på kalvkött och kokades i vatten med salt och vitpeppar. Buljongen reddes med vetemjöl till lagom simmighet och smaksattes med ättika, socker och dill. Gudomligt! Blir sugen på att prova ditt recept...
Mia sa…
En av mina bästa köksinvesteringar är en tryckkokare. Smaken blir fantastisk och dessutom kan man göra "långkok" oftare tex en vardag efter jobbet. Koktiden blir avsevärt kortare, man får prova sig fram. En favorit är tomatsås/soppa som blir fantastisk i både smak och färg. Smakar som den kokt en halv dag efter 20 minuter. :)
Anonym sa…
Jag provade ditt recept på dillkött igår och jag måste säga att det var det godaste dillkött jag nånsin ätit. Tack för receptet! K
Anonym sa…
Bara en liten notering. 3 teskedar (a´5ml) blir väl 1 matsked (15ml).? Lättare att dosera rätt och mindre sölande.