Veckans fröpåse


Akleja i pastell. Det blir nog inte roligare än så här när det kommer till färgkombinationer bland fröpåsarna i hyllan.

Akleja har varit en av mina favoriter i många år. Både för att den är lätt odlad och fin, men mest för att det är en rebell bland blommorna. Den sprider sig som en galning, ändrar färger ibland efter spridning (vidareplantering) och är lite svår att kontrollera. Jag gillar det, att den är oberäknelig. Så har du sått Akleja i din trädgård eller i kruka, kan jag garantera att den tittar upp någon annanstans nästkommande år.

Den här hete "Mckana Giants" och blir ca 70 cm hög. Stora fina blommor i galna färger. Vill man ha en mer sofistikerad rabatt så finns det massor av enfärgade Aklejor att välja på. Men i år satsar jag på ett wildcard vilket denna är.

Försådd är att rekommendera, men det har jag aldrig gjort. Jag lägger bara frön på en jordmatta, strör över lite silad jord eller sand  och så lämnar jag det till naturen. Och det har funkat hittills. Man får testa sig fram lite, men jag vill ha det enkelt, snabbt och snyggt.

Se till att sådden är fuktig under hela tiden så inte groddarna torkar ihop. Jag lovar, den här växten är kul och spännade att odla. Men kom ihåg att den sprider sig om du inte jagar runt och samlar in alla kapslar på hösten.

Bild: Henrick Eriksson

Kommentarer

Anette sa…
Åhhh! vad jag gillar när du skriver lättodlat, och sprider sig låter om möjligt ännu bättre
Ser nydelig ut ! Den skal jeg også så i år . Fin dag til deg !
Vilken färgfrossa! Jag hoppas på många nya självsådda plantor i mina rabatter. :)
Liss sa…
jätte fina :)!!!! Lite acid feeling :)!