Veckans fröpåse


Denna veckan är det en luktärt som är veckans tips. Den heter Beaujolais och har en riktigt fin vinröd färg. 

Det fantastiska med luktärt är att den växer snabbt och har en mild och söt doft. Dessa skulle jag rekommendera att förodla nu på direkten, då de blir starkare och kommer igång snabbt när de väl planteras ut. Det är ju fortfarande stenhårt i backen på vissa ställen, så det funkar att förodla nu, de lär ju inte komma i backen på nån vecka ändå. ( annars är försådd  jan-mars).

När du sår luktärt, sätt fröna i en cirkel så  får du ett snyggt växtsätt. Du kan bygga torn och sätta i rabatterna. Det räcker att binda ihop 3 störar och sätta som ett litet indiantält. Placera björkris i botten på störarna så groddarna har nåt att klänga på i början.

Ju fler överblommade skott du plockar bort från luktärten, desto mer blommar den. Så vill du ha en riklig blomning, nyp av lite blomsterknoppar då och då.

Den här blir ca 170-200 cm och ska ha mycket sol. När det kommer till jorden så använd en näringsrik jord, gärna kompost, och du kan även sätta till lite gödsel. Gödsla inte för mycket bara (gäller hela trädgården) om du vill bevara blommornas ursprungsutseende. Du kommer få kommunens längsta och rangligaste blommor om du gödslar för mycket.

Det finns flera olika färgställningar på luktärt, men för att skippa det rosa och ljuslila i år, så har jag börjat så dessa djupröda ärtor. Kommer bli snyggt vid entré och amplarna i träden.

Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer

Anette sa…
Bra tips det här med fröpåsarna, gillar färgen!