Veckans fröpåse


Nu kör jag igång med veckans fröpåse under 6 veckor framöver. Jag ger dig mitt bästa tips på mina favoriter.

Först ut är en fantastisk blomstertobak i Limefärg. Den här är en av mina absoluta favoriter när det kommer till lättodlat, doft och färg. 

Den är ettårig, men du kan själv samla in massor av frön i höst, då den ger otroligt mycket frön i sina kapsal. Den blir ca 1 meter hög, men med mycket vatten i ett skyddat läge så har jag fått upp den till 120-130 cm. När du sår den så är det bara att lägga frön på solvarm jord och så är det klart. Du ska alltså inte täcka fröna. Vill du förodla så är det dags nu, hela april ut, efter det sår du direkt ute på friland eller i rabatt. Jag brukar så mina frön i maj på en större zinkbricka eller kruka, och när de börjar kika upp och växa till sig så delar jag försiktigt på dom för utplantering.

De kräver rätt mycket näring, så plantera i gödslad jord.

Den här växten är fin att sätta som kontrast till andra blommor där du vill ha ett blickfång i trädgården. Limefärgen sticker ut lite ur rabatten, så det kan vara snyggt att sätta i slutet på en gång, eller där du vill ha lite färg. Jag brukar utgå ifrån att plantera dessa på något ställe där jag vill ha lite ljus och där jag vill att besökaren ska känna nyfikenhet och gå in.

Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer

Bra idé med veckans fröpåse:))

Jag gillar också limefärgad blömstertobak... har testat varianten med klockliknande blommor också.
Nu har mina frösådda små zinnior i lime börjat växa lite!
Åsa sa…
Tänk dock på att blomstertobak är giftig. Bra att veta om man har små barn.

Tack för en härlig blogg!
Jessica sa…
Älskar limegrön tobaksblomma. Så fint!

Håller själv på med frön just nu. Ska bli spännande att se hur mycket som kommer upp.
Jennica... sa…
Kanon med tips på fröer! Jag har ju precis flyttat och längtar efter lite värme så jag kan ge mig ut i trädgården och pyssla. Lite spännande att se vad som kommer upp, det har jag ju ingen aning om! Tror dock inte att det kommer att titta upp så värst mycket spännande.... :)