Recept på kardemumma och aprikostårta
Här kommer receptet på tårtan jag gjorde till 1:a april, min födelsedag. Det bästa är att göra bottnarna och fylla dom en dag innan den ska garneras. Så blir den saftig och lite mer kompakt.
Bottnar till en enkel kaka:
3 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk krossad kardemumma
150 gr smält smör
3 ägg
1 1/2 dl hett vatten
175 grader i ca 40 minuter
Glasyr:
100 gr smör
3 dl florsocker
1 msk vatten
några droppar lila karamellfärg ( eller annan färg)
mikro under omrörning.
Fyllning:
2 burkar skalade aprikoser, eller 10 färska frukter
1 msk flädersaft
2 msk vatten
Mixas till en soppa, sjud sedan så soppan reduceras ner till ca hälften. Låt svalna och använd sedan som sylt i kakan. Varva bottnarna med sylten, vaniljkräm och grädde.
Garnering:
Grädde
Några droppar karamellfärg.
Glasyrspritsade rosor (rosa)
Montera hela tårtan, men gör som jag och sätt bottnarna med fyllning dagen före, det blir sååååå mycket bättre. Vill du ha den stabil kan du sätta i grillpinnar i botten, som du sedan tar bort innan garnering.
Bilder: Henrick Eriksson
Kommentarer