söndag 7 april 2013

Recept på kardemumma och aprikostårta


Här kommer receptet på tårtan jag gjorde till 1:a april, min födelsedag. Det bästa är att göra bottnarna och fylla dom en dag innan den ska garneras. Så blir den saftig och lite mer kompakt.

Bottnar till en enkel kaka:

3 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk krossad kardemumma
150 gr smält smör
3 ägg
1 1/2 dl hett vatten


175 grader i ca 40 minuter

Glasyr:

100 gr smör
3 dl florsocker
1 msk vatten
några droppar lila karamellfärg ( eller annan färg)

mikro under omrörning.


Fyllning:

2 burkar skalade aprikoser, eller 10 färska frukter
1 msk flädersaft
2 msk vatten

Mixas till en soppa, sjud sedan så soppan reduceras ner till ca hälften. Låt svalna och använd sedan som sylt i kakan. Varva bottnarna med sylten, vaniljkräm och grädde.

Garnering:

Grädde
Några droppar karamellfärg.
Glasyrspritsade rosor (rosa)



Montera hela tårtan, men gör som jag och sätt bottnarna med fyllning dagen före, det blir sååååå mycket bättre. Vill du ha den stabil kan du sätta i grillpinnar i botten, som du sedan tar bort innan garnering.

Bilder: Henrick Eriksson

1 kommentar:

Anette sa...

Tack! för recept :)