Kråks stuga - fördelningen av rum


Jag har fått så många mail om hur huset ser ut i planlösningen, så jag satte ihop en skiss på ytan, 46 kvm på nedre plan och ca 25 uppe på loftet. Det är på loftet jag har sovrum och resten fördelat på nedre plan.

Huset är från ca 1780 och är ett torp som ursprungligen var ett stamhus i Slussen, ett stenkast härifrån. (Stamhuset var där fiskarna samlades.) Det flyttades hit där det ligger idag någon gång på 1800-talet och byggdes då på ytterligare med några kvadrat. När det köptes 2003 så föll jag som en fura för den röda lilla stugan, och inga som helst tankar om att jag skulle flytta hit, det var ju tänkt som en sommarstuga.


För dig som följt min blogg i några år, så har du fått se renoveringen som gjorts, och det är mycket! Varenda golvplanka, väggskiva och tak har jag lyft på, bytt ut eller rivit. Och det har gått åt strax över 40 liter vitfärg (!). Men nu börjar det mesta falla på plats.Det fattas en trappa upp till sovloftet, innertaket i halva huset ska bytas ut och ett nytt golv ska läggas i källaren. Jag hoppas jag får utrymme att göra allt i sommar.

Jag har valt svart, vitt och trä som grund i hela huset, vilket jag trivs bra med på alla sätt. Visst, jag står inte och applåderar en regnig dag när hundarna kommer innanför dörren, men det får man helt enkelt ta när man valt vitt i hela huset.


Såhär ser planlösningen ut. Det ljusgrå boxen i mitten är en gammal murstock. Blåmarkerade streck på väggarna är de fönster som finns insatta. Övervåningen sträcker sig över hall, wc och köket, ända fram till vardagsrummet och kontoret.

Ett annat projekt som ligger i pipeline är att riva väggen mellan kontor och vardagsrum. Först måste jag ha någon att titta på det, så att det är möjligt. På så sätt skulle jag kunna göra en omstrukturering av ytorna, få bättre luftström och mer rymd inne i vardagsrummet. Nu är vardagsrummets takhöjd upp till nock, vilket givetvis räcker, men jag skulle vilja ta ut det enorma skrivbordet och kunna använda det i vardagsrummet som matplats. Vi får se om det går att lösa.

Det var det hela. Inte många kvadrat, men fungerar perfekt.

Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer

Liten men naggande god, heter det ju, och i ditt härliga torps fall så verkar det stämma på pricken! Tack vare din talang och känsla för färg, form, balans och interiörer så har du skapat och "maxat" utrymmen som annars skulle kunna kännas trånga och svåra (i alla fall när använda för permanent boende) och just 40 liter vitfärg tror jag har hjälpt mycket där... även om jag förstår att du inte "applåderar när hundarna kommer innanför dörren en regnig dag" :-).

"Bijou" i dess bästa bemärkelse!

Kram och en fortsatt fin och vårlik vecka önskar
Helena, The Swenglish Home
Ronny sa…
Hejsan Henrick!
Trevligt att få se planlösningen på ditt Torp, men vart har du tänkt ha trappan till loftet?
Hoppas du får en skön vår/sommar.
Ronny