Urban Gardening - trend 2013 - och nu en utbildning i Varberg


Under mina föreläsningar om trender har jag talat mycket om trenden inom trädgård, Urban Gardening. Jag har snackat om det i diverse magasin och webbplatser också, och intresset har varit stort, vilket har märkts i mailboxen. Så jag tänkte att jag tar upp det lite här på bloggen.

Vad är Urban Gardening? Kort och gott, mat som är närodlad och småskaligt i storstad, på begränsad yta. Ett storstadsfenomen som växer sig starkare över hela världen.

Tidigare om åren såg vi hur man började sätta ut bikupor på taken i Manhattan, vilket sedan gav efter för småodlingar av grönsaker på taken av skyskrapor och höghus. Man ville komma närmare naturen och även kunna producera mat till sig själv och i försäljningssyfte. Att odla på trånga ytor skapar utmaningar, och man odlar i allt från hinkar, lådor till byrålådor och annat man hittar att odla i. Det är också en form av revolt mot hur vi producerar mat idag. Vi väljer hellre närodlad och ekologisk mat före massproducerat och snabbförpackat. Att odla på sin balkong eller på taket och sedan sälja det nedanför på gatan kan ju inte bli mer närproducerat än så.


Trenden under 2013 visar att längtan stor till naturen och att kunna odla själv, vilket föder trenden här i Skandinavien. Odlingsbänkar, odlingsmöbler och vertikal odling ser vi hos många trädgårdsföretag. Även möbelbranchen har gett sig in i det genom att tillverka möbler som kan innehålla en plats för en örtkruka, låda för frösådd eller liknande. Det vertikala odlandet har vi sett nu några år, men då med gröna inomhusväxter. Nu ska dessa användas till att odla örter, tomater, jordgubbar och liknande i vardagsrum, kök, hall o.s.v. 

Vi plockar ut odlingen i hela hemmet, och dekorerar även mer med grönsaker och örter runtom i hemmet. Det visar också att vi är medvetna om wellnesskulturen och att vi gör rätta val i form av mat. Så bort med designkastrullerna och lyft fram de ekologiska och närodlade grönsakerna. Kanske kommer de från din granne en trappa upp?

I trenden ser vi också hur vi börjar odla mer grönsaker på balkonger och uteplatser. Det är inte bara plats för solstolen längre, helst ska du kunna ligga i din solstol och samtidigt dra upp en morot ur en hink. Det är trend det!

Vad som jag tycker är riktigt spännande är också att det nu kommer en utbildning, Urban Gardener.

Jag du läste rätt, en utbildning, ett yrke. Det är Munkagårdsgymnasiet i Varberg som startar den utbildningen 2014, tillsammans med Varbergs kommun och Varberg Bostad AB. 5 stycken hyreshus kommer att byggas och tanken är att eleverna på yrkesutbildningen ska ta hand om det gröna på utsidan. Anmälning till utbildningen öppnas i september 2013. Vill du läsa mer så finns mer information här>>

Jag tycker det här är hur spännande som helst, att man kan göra ett yrkesval inom Urban Gardening. Med andra ord, det är här för att stanna.

(Ska inte förväxlas med Guerilla Gardening, vilket i första hand handlar om att försköna det offentliga rummet)

Bilder: Henrick Eriksson


Kommentarer

Unknown sa…
Jag gillar det jag läser =) Har själv tänkt odla lite på min yttepyttelilla balkong =) Har den innätad för katterna o kan då sätta upp hyllor och odla på dem =)