Lakrits - prickar - muffins, och ännu mer prickar

 
Som du kanske vet är jag en av arrangörerna av Göteborgs Lakritsfestival som går av stapeln nu den 16-17 mars. Jag älskar lakrits, och testade nu att baka något med lakrits, prickar och som skulle vara gott. Det blev riktigt gott! Hallon och saltlakritsmuffins. Till utseendet blev det något som är riktigt hett i år, nämligen prickar.
 
Nog om det; här kommer receptet;
 
4 ägg
3 dl strösocker
1/2 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 gr smör
1 dl vatten
3 1/2 dl vetemjöl
mjuk saltlakritsfudge (finns i många butiker)
1 msk hallonsylt till varje muffins.
 
Glasyr:
 
8 dl florsocker
5 msk smör
2 droppar röd hushållsfärg
4 msk hallonsaft (utspädd 50/50)
/ altenativ hallonsylt istället för saft, tillsätt då 2 msk vatten.
 
 
 
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Se till att ugnen är uppe i 175 grader innan du börjar med smeten. Sen vispar du ägg och strösocker till ett kraftigt skum.
Tillsätt farinsocker, vanilj- och bakpulver.
Dra ner effekten på vispen och blanda i mjölet. Ställ upp muffinsformarna, stora i det här fallet, på en plår, helst en muffinsplåt så de inte blir breda. Det är ju höga man vill ha!
Koka upp vattnet och tillsätt smöret. Tillsätt sedan det kokande vattnet och smörblandningen i smeten, lite i taget. Nu får du rappa på lite med resten, då de redan börjat jäsa i formarna (hett vatten+bakpulver = jäsning).
Ta en matsked med hallonsylt och en bit av mjuk saltlakritsfudge och lägg på toppen. Tjoff in i ugnen i ca 20 min med varmluftsugn, annars ca 30 min. Ta gärna och gör ett stickprov när det gått ca 20 min för att kolla så de är klara.
 
Blanda allt som ska vara i glasyren i en porslinskål. Kör glasyren i omgångar i mikron, rör om då och då. Den stelnar snabbt efter du tagit in den, så du får vara snabb och snygga till dina muffins. Sen är det bara att dekorera. Här har jag använt sockerpärlor och lakritsstång.
 
Vill du ha mer lakrits i ditt liv, gå in på facebook och gå med i Göteborgs Lakritsfestival.
 
Bilder: Henrick Eriksson
 


Kommentarer

pilotfrun sa…
Den där ser fantastiskt god ut! Och en fröjd för ögat dessutom. Jag älskar lakrits. Allra helst i kombination med choklad! Jag brukar göra lakritschokladmousse efter eget recept. Love it!
/Rebecca