Handmålade mattor under golvet.

 
Veden värmer två gånger, sägs det. Det är rätt. Just nu börjar vedförrådet tryta lite om det fortsätter vara så här kallt på nätterna. Värmeluftpumpen klarar inte riktigt att hålla full värme, vilket känns på morgonkvisten. Vissa dagar har jag 15 grader inne, och då går det åt en del kaffe, ved och extra element för att dra upp temperaturen till 18 grader.
 
Det är ju så när man bor som jag gör, i ett hus från slutet av 1700-talet. Under golvplankorna i köket så ligger originalgolvet, vilket jag vill bevara då det ligger handmålade mattor på ekplankorna, därunder ligger det ett stampat jordgolv. (Jag har kikat lite tidigare hur det ser ut) Det blåser på rejält under golvplankorna ibland när det är halvstorm ute. Lite av charmen.
 
Men att klyva ved är rätt avkopplande, då¨det är fullt fokus på vad man gör. Man glömmer färger, trender och inredning för en timme eller två. Det rensar lite i skallen. Dessutom värmer det ju att klyva den -)
 

 
Jag eldar i stort sett uteslutande med björkved, men i sommar ska jag ta ner några granar, så då blir det blandat till nästa år. Jag ser verkligen fram emot att det blir lite varmare dag för dag, och att solen är framme ibland. Man får lite ny energi och det känns trevligare att vara utomhus.
 
Allt klyvande, travande och påfyllande av ved är ju en del av livet på torpet. Inget jag skulle vilja vara utan tror jag. Så med det så häller jag upp en stor mugg kaffe och beger mig ut på jakt efter yxan, för den har jag totalt glömt vart jag lagt.
 
Bilder: Henrick Eriksson
 

Kommentarer

Anonym sa…
Tre gånger är det...=D
När man fäller trädet, när man hugger upp veden och när man bär in den.
=) Anki