Formex i full vår, men sen då?

 
Idag har jag scannat igenom hallarna på Formexmässan. En frisk fläkt i inredingssverige. Det är en mässa med ett tema som andas vår, lycka och cupcakes. Nästan lite överdos av glada färger, fågelkvitter och lollypop.

 
Entréutställningen var snyggt gjord, med enkel runt form, men med få artiklar, vilket faktiskt kändes befriande mot alla överbelarmade utställningar som varit de senaste åren. En kul och trendig detalj var fågelkvitter i hörlurar. Med trendig menar jag inte att hörlurarna var 2012 års julklapp enligt handlarna, utan att vi kopplar av i en egen bubbla med fågelkvitter. Vi kapslar in allt, inklusive oss själva.

 
Något som genomsyrade hela mässan var fåglar, fågelholkar, fågelautomater och fågeldetaljer. Har vi en sådan längtan till vårens fågelkvitter? Inte mig emot, då jag själv har mycket fokus på fåglar i min butik.
 
En annan detalj, relief. Vi vill ha det taktila. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så kan man nog säga att taktil är årets trendord. Man vill ta på, röra och känna på produkter, möbler och annan inredning.

 
En annan tydlig trend som man bland annat hittade i trendutställningen är återvinning. Även där en ny form av återvinning. Vi använder befintliga produkter för att skapa nytt. En stol blir ett bord, en bytta blir en lampa, o.s.v.

 
Här är också ett exempel, en moppe som delats upp i flera delar för att som här bli en lampa. Jag tror du förstår galoppen. En ny era av återvinning har börjat.
 
Övrigt så tycker jag inte att det gav nån wowfaktor i år heller tyvärr. Hos många större varumärken så var det förlängningar av redan befintlig produkt (nya storlekar m.m.) eller relanseringar av klassiker. Tråkigt. Sen finns det alltid undantag.
 
Det är ju lite så det fungerar för många i lågkonjunktur, man kör med safecards hela vägen ut. Tråkigt men sant. Det är nu det skulle satsas, då det ofta i fattiga tider kommer nya lösningar på många sätt och produkter. Jag hade hoppats mer. Men, men, det var en snyggt mässtema och alla offentliga ytor var välgjorda, så det kändes verkligen genomarbetat.
 
Lite senare får du trendutställningen och lite detaljer jag hittat. Så länge kan du besöka Fridas blogg, Trendenser, hon har gjort en kanonresumé av Formex. Du hittar den här>>
Du kan även besöka många av de bloggar som du hittar i vänstra fältet här på bloggen, många har varit på plats och ger en riktigt bra bild av mässan.
 
Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer