Kosta Boda i glasriket - Tillverkning

 
Idag har jag spenderat hela dagen i den smålänska skogens pärla, Kosta. Det är i samband med formforum* som besöket på Kosta Boda glasbruk sker. En dröm sedan länge faktiskt, att få göra ett besök på ett glasbruk med tradition. Att få besöka glasbruket, bo på KostaBoda Art Hotel och möta alla dessa fantastiska formgivare är en upplevelse som kommer sitta i länge.
 
Konstglas blandat med bruksglas, färgtrender, vinglasprovning och mycket annat har legat under dagens schema, men mer om det i morgon.

 
I glashyttan brinner det ugnar kors och tvärs i hela lokalen. Blåsstavarna ligger redo för att kunna blåsa glasmassa. Ugnarna är varma som attans, runt 1200 grader, runt vilka arbetslagen tillverkar glasföremål i ett otroligt samspel.
 
Här har ja även fått testa på att blåsa glas, vilket inte var det lättaste. Inget jag kan starta buisness i direkt, hahahaha. Men kul att prova på. 

 
Det mest imponerande var att se arbetslag om 5 personer, som i stillhet och tysthet följer rn rythm i tillverkningen av ett vinglas.
 
Ja, det är så många som behövs för att ett vinglas ska bli till. En som blåser kupan och foten i en form, en som lägger på en bit glasmassa till foten, vilken en annan snurrar och plattar till för att få till rätt storlek och form, en som knackar loss kupan från glasstaven och en som flyttar glasen till kylugnarna. Imponerande att se deras rörelseschema.
 
Förutom att prova på glasblåsning, har jag fått testa att slipa glas. Och det blev riktigt bra faktiskt.
 
 
I samma lokal görs fina glasfat och konstverk. Bertil Valliens fat med kopparinlägg och färger. Samma sak här, flera som jobbar med samma produkt. Förutom besöket i glashyttan har det varit mycket annat, men det tar vi i morgon. Ha en bra fredagskväll!
 
 
*Det är milk reklambyrå i samarbeta med Trendenser som arrangerar formforum.
 
Bilder: Henrick Eriksson
 


Kommentarer

Unknown sa…
Har vart i annan glashytta o sett hur det funkar o de e häftigt =) Jag bara undrar hur det blev i köket? Nyfiken ju =)