Gör riktigt rent

 
För att hålla träskärbrädan riktigt ren och fräsch så gör jag ren mina brädor rejält varannan vecka. Det blir oftast bara att man torkar av den med en trasa efter man skurit bröd och liknande. På bilden ovanför ser du hur slät och ren den blir efter en rejäl omgång. Jag tänkte visa dig ett sätt att göra ren dina brädor.
 
Du kan göra ett litet test innan du börjar, häll en kopp med kokande vatten på brädan, vänta en minut och lukta på brädan. Jag lovar att du kommer sätta igång att göra ren den direkt. Trä är ju naturmaterial, vilket gör att bakterier gärna kryper ner mellan fibrerna. PS: Du kan göra samma test med krackelerade tallrikar, då vill du aldrig mer äta på dom.
 
Börja med att koka upp en kastrull med vatten. Lägg skärbrädan i zinken och häll sedan vattnet över brädan. Låt dra i ca 1 minut.

 
Ta nu salt (vanligt bordsalt) och häll ut över brädan i ett jämt lager. Låt nu det stå i ca 10 minuter och dra. Saltet dödar bakterierna i brädan. Om det blir för "torrt" så ha på lite mer vatten. Det ska vara som en saltgröt som täcker brädan.

 
Ta nu en förskärare, typ en allkniv, och skrapa brädan i långa och jämna drag i fibrernas riktning. Nu kommer ett lager att lossna vilket är träfibrer, bakterier och annat göjs. Upprepa några gånger på samma yta för att få med så mycket som möjligt.
 
Diska sedan av skärbrädan med diskmedel. Ställ brädan på tork och ta sedan lite olivolja på lite papper och smörj in brädan. Nu är den som ny och dessutom ren och hygiensk.
 
Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer

Anna sa…
TACK - sånt här uppskattar jag verkligen!
Unknown sa…
Det ska jag testa! Tänker ofta på det där med bakterier som sätter sig just på skärbrädan. Tack.
Detta ska jag testa direkt jag kommer från jobbet. Verkar ju superbra! Tack för tipset.