God, godare, banan a´la kråksstuga

 
Det här är det godaste jag vet. Någonting mellan glass och frukt och godis.
 
När jag var barn så for vi ibland på trivselkväll och marknad i Mora. Där kunde man, av en gubbe med fryslåda på magen, köpa frysta bananer som doppades i choklad och sedan rullades i strössel, kokos eller liknande.
 
När banan blir fryst och sedan tinas, så smälter den som en glass. Vilket gör att det blir en bananglass naturligt. Här kommer mina egna favoriter på frysta bananer a´la Kråksstuga.

 
Börja med att sätta halva bananer på pinnar, eller på skaftet av en tesked. Ställ in dessa i frysen på ett bakplåtspapper och låt stå i frysen några timmar.
 
Smält choklad, (i det här fallet använder jag både mörk, vit och mjölkchoklad) i micro eller över vattenbad. Hacka nötter eller frukt som du vill använda som strössel och lägg dessa på tefat.
Jag har använt mandelflarn, hackade nötter och hackade tranbär. (vansinnigt gott med kokos, men det var slut i skafferiet)
 
Ett tips till jul är vit choklad med tranbär, eller med pepparkakskross.
 
Ta ut bananerna ut frysen, nu får du vara snabb, och doppa bananerna i chokladen. De stelnar väldigt snabbt då bananen är fryst. Lägg på strössel, nötter eller frukt och lägg sedan på bakplåtspapper. Klart.

 
Du bör äta dom på en gång, då de smälter i rumsvärmen, och lägger du tillbaka dom i frysen så kan de bli grå, då chokladens fett bryter igenom. Ät direkt, för de är sååååååå goda.
 
Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer

Anonym sa…
Hallå, tack för det goda receptet!!!
Soliga hälsningar//Kathryn
Camilla sa…
*mmm* När jag var liten kunde man köpa dessa på en av stränderna vi åkte till. Det var lycka när vi skulle åka till just DEN stranden, för då fick man bananglass. Så gott. Och jag måste göra detta själv för nu var det så längesen jag åt det :) Tack för att du väckte ett gott minne.
Gott, vilket supertips, lär nog uppskattas av barnen här hemma!
Anna-Maria sa…
Gud så gott det lät!