Chokladtårta med vuxen smak

 
Härom kvällen var sötsuget stort, och jag orkade inte åka in till byn för att handla något sött. Så jag slängde ihop en choklad och moccatårta som blev helt gudomlig. Mycket chokladsmak tillsammans med kaffe.(Sen blir den lite mer vuxen med det man sätter till i glasyren.)
 
Jag lovade receptet tidigare på facebook, så här kommer det!
 
4 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 gr smör
1 dl vatten
3 dl vetemjöl
1 dl bra kakaopulver
 
Glasyr:
 
6 dl florsocker
2 dl kakao
6 msk smör
4 msk starkt kaffe
2 msk cointreau
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker till ett kraftigt skum. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och kakao. Tillsätt mjölet. Smält smöret och vattnet tillsammans, det ska vara riktigt hett. Häll i smör/vattenblandningen i smeten och häll upp i en form. In i ugnen direkt. Kakan tar ca 40 minuter, beroende på ugn. Gör stickprov för att se när den är klar. Ställ kakan så den kallnar sakta.
 
Glasyren: Blanda allt i en glas- porslinsskål. Stoppa in den i micron. Kör 20-30 sekunder åt gången och rör om. Det blir en riktigt fin glasyr av det här! När den är klar brer du ut den över kakan. Riv lite choklad över toppen. Du får vara snabb då glasyren kallnar och stelnar snabbt.
 

 
Vill man göra den lite mer tuffare, så tillsätt whiskey i glasyren istället, blir lite som en Irish Coffee ;-). Servera med en klick grädde till.
 
Har du gjort den här chokladkakan så kommer du nog att göra den i framtiden också. Enkel och löjligt god. Vill man ha lite höjd och mer smak kan man fylla den med flera lager av chokladcremé eller liknande.
 
Bilder: Henrick Eriksson
 
 

Kommentarer

Anonym sa…
Men tänk så fantastiskt! Just som jag sitter och kliar mig i huvudet och funderar på var jag ska hitta recept på en chokladtårta till en middag i morgon, hittar jag ditt som verkar toppen! Tack ska du ha!/Agneta
Dr Grane sa…
Den ser grym ut Henrick! Hoppas att jag får anledning att testa den snart. Impad att du bara "slänger ihop" en sådan kreation bara sådär.
Anonym sa…
Måste bara testas. Bra med enkla ingred. som man alltid har hemma:)