Vardagsrum före och efter

 
När torpet köptes 2003 fanns inga planer på att ta ner taket inne i vardagsrummet. Mycket för att det var en råvind ovanför och för att det var lite mysigt som det var. En stor nackdel var dock att när man eldade i spisen så var det bara det rummet som var varmt, dessutom var taket i dåligt skick.
 
Tackhöjden skiljde sig på vissa ställen med allt från 183 cm - 189 cm, så det var lite svårt att gå därinne ibland. På bilden ovan ser du hur det såg ut när vi köpte huset, bilden under hur det blev första sommaren och hur det ser ut idag.(t.h. i bild)

 
Innan taket togs ned så blev det till att göra iordning övervåningens isolering och tak. På det sattes sedan ett innertak. Det gjordes i halva huset till att börja med, då nästa steg var att ta bort taket från vardagsrummet, d.v.s. golvet på övervåningen. Isoleringen emellan togs bort och rivningen kunde börja. Plankorna som låg i ett myller på råvinden skurades av och fick bli golv i hallen samt en del på övervåningen.
 
På stockarna satt gamla handtryckta tapeter, ruskigt skadade, men värda att spara delar av och dokumentera. Man vet ju aldrig om man vill trycka nya någon gång.

När taket var nere så kapades stockarna. De utgjorde ingen bärande funktion då de låg instuckna i timmerväggarna. De som sitter längst ut på vardera sida är bara dekoration, inga riktiga stockar. Men det blev mer enhetligt med dessa.
 
Väggen gipsades in och målades på. Det här arbetet tog halva sommaren, men så fort taket var borta så blev även luften bättre i huset. Nu kan den cirkulera fritt.

 
Så här ser det ut idag. Takhöjden är upp till nock och det är betydligt luftigare. Man kan knappt komma ihåg att taket satt precis på persiennernas överkant för bara några år sedan.
 
Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer

Anonym sa…
Hade behövt lite av din energi här hemma. Då hade det kunnat hända grejer. Nu får man ta det i små, små steg och på sikt kommer det bli fint. Grattis till att fått till det som trivsligt!
MVH Elina
Dr Grane sa…
Takhöjd gör verkligen stor skillnad. Jobbigt projekt att genomföra men resultatet gör verkligen stor skillnad. Bra val! Snyggt blev det!
MyGarden sa…
Vilken skillnad! Jag blir jättesugen på att göra detsamma i vår lilla sommarstuga. Det får absolut komma in på AttGöra-listan. Tack för bra information.