Muffins med choklad och marsipan a´la Kråks stuga

 
Igår var jag bjuden på fika och fest i Göteborg. Först ut var en fika, vilket gjorde att jag ville ta med mig något gott till värdinnan.
 
Jag slängde ihop några stora amerikanska muffins med choklad och marsipan. Och för dig som följer mig på Instagram och ville ha receptet så kommer det här, ska tillägga att det är mitt eget recept (med ett extra ägg och lite extra smör för smak, fluff och hållbarhet);
 
4 ägg
3 dl strösocker
1/2 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 gr smör
1 dl vatten
3 dl vetemjöl
1 dl bra kakaopulver
1 liten marsipanrulle (finns i matbutikerna)
1/2 kaka av bra mörk choklad
 

 
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Se till att ugnen är uppe i 175 grader innan du börjar med smeten. Sen vispar du ägg och strösocker till ett kraftigt skum.
Tillsätt farinsocker, kakao, vanilj- och bakpulver.
 
Dra ner effekten på vispen och blanda i mjölet. Ställ upp muffinsformarna, stora i det här fallet, på en plår, helst en muffinsplåt så de inte blir breda. Det är ju höga man vill ha!
 
Koka upp vattnet och tillsätt smöret. Tillsätt sedan det kokande vattnet och smörblandningen i smeten, lite i taget. Nu får du rappa på lite med resten, då de redan börjat jäsa i formarna (hett vatten+bakpulver = jäsning).
 
Skiva ca 1 cm tjocka skivor av marsipanen, hacka chokladkakan och lägg på toppen. Tjoff in i ugnen i ca 20 min med varmluftsugn, annars ca 30 min. Ta gärna och gör ett stickprov när det gått ca 20 min för att kolla så de är klara.
 
 
På toppen har jag satt flaggor med washitejp. Lite extra glatt på bakverken.
 
Bild och recept: Henrick Eriksson
 
 
 

Kommentarer

Anonym sa…
Låter riktigt gott så det måste jag prova men ska dom verkligen vara innen i ugnen i 40 minuter ( vanlig ugn) ???
Men vilken tur att du uppmärksammade det, jag har ju skrivit helt galet! Varmluftsugnen tar 20 min och "vanlig" ca 30 min. Underbart att du uppmärksammade det! korrigeras bums så inngen bränner sina muffins! / Henrick
sophie sa…
Ser väldigt gott ut!