Kompostera mera

 
Jag komposterar själv, ett bra sätt att få riktigt bra jord till rabatterna. När jag flyttade ut hit till torpet så kom funderingarna på sophanteringen. Det är ju alltid tusen frågor som kommer upp när det kommer till hanteringen av avfall. I många komuner måste det anmälas/ansökas till miljöförvaltningen att man vill kompostera hushållsavfall.
 
Jag valde att kompostera köksavfall och trädgårdsavfall i en varmkompost, då det fungerar vintertid och ger en snabbare nedbrytning. Det går fort när komposten kommer igång, på 2 månader märker man hur att avfallet brutits ner och blivit till mull. Kvistar och stjälkar tar längre tid.
 
Det viktiga är att man hela tiden varvar med luftigt material, som spån, kvistar, klippt gräs/växter. Utan syre blir det ingen kompost.
 
Att lufta komposten är också viktigt. Jag använder en grep för att vända runt allt i behållaren. Det finns speciella "borrar" att köpa, men det tycker jag är onödigt när man kan göra det med en grep eller spade. Jag vänder/luftar komposten ca i gång i veckan. När man ändå slänger i avfallet kan man ju ta några tag med grepen.
 
Ett tips är att tillsätta lite matjord emellanåt. Det räcker med ett spadtag. Då får man in nyttiga bakterier, maska och organismer som hjälper till att bryta ner det som finns i behållaren.
 
En sån här behållare, som är isolerad, ligger på allt från 1400 - 1800 kr, beroende på märke och inköpsställe. Den här heter GreenLine Master. Jag köpte min på Plantagen för 1499 kr, då de var billigast på just den här modellen.
 
Kolla hur den är ihopsatt, hur du tömmer den och framför allt, hur du lägger i avfallet. Det ska ju vara enkelt att tömma och lägga i, annars får man sig ett frispel när det väl är dags.
 
Bild: Henrick Eriksson

Kommentarer