Pelargoner på museum
På Orust, närmare bestämt i Ellös, ligger ett pelargonmuseum som är värt ett besök. Det ligger i en handelsträdgård som startades av Inga och Bertil Andersson. Pelargoner är, och har varit, en het växt inom inredning i år.
Själva museet startade Inga för ca 15 år sedan och innehåller mellan 700-750 olika pelargoner från hela världen. Pelargonerna har sitt högsäte i Sydafrika, där de växer vilt och där flest sorter finns. Pelargonerna kom till Sverige på 1700-talet och har sedan dess varit en av våra favoritblommor i Sverige.
Jag träfffade Jessika Ericsson som bl.a. tar hand om pelargonerna och håller föreläsningar i museet. Hon tog mig runt bland dessa väldoftade blommor och visade sorter jag inte visste fanns.
Om du bor litet, som jag, så finns miniatyrpelargoner. De håller sig små och blir inte så stora och yviga som vanliga pelargoner. Hyllorna är fyllda med olika sorter, alla uppmärkta och med sitt egna utseende.
De har en egen pelargon som är framtagen av Inga själv. En fin och ljusrosa pelargon som har namnet Malins pärla. Malin är dotter till Inga och Bertil, och nog är pelargonen en pärla allt. Blommorna påminner om Mårbacka, men jag måste säga att den här är snäppet finare.
Jessika är en av de som håller föreläsningar. Stolar står uppställda mitt i museet och det kommer mycket folk hit för att lära sig och se dessa blommor. Vill man så kan man delta i en föreläsning och kan då välja bland 15 minuter för 350 kr eller 30 min för 500 kr. Man kan få en timme för 700 kr om man har ett enormt sug efter allt man behöver veta om pelargoner.
Här ser du några av de vilda sorterna. Yviga och vissa tar tankarna till orkideér med sina långa stänglar och annorlunda blommor. Bl.a. finns en sort som heter Tomentosum, som har lätt ludna blad och en stak doft av pepparmynta.
Jessika berättade att den är god att klippa ner 1 matsked i tex. en sockerkaka. I Afrika används pelargoner i matlagning som krydda, då rotknölarna på de vilda arterna som används. Ett tips på kyliga höstkvällar är att ta några hackade blad i hett vatten, låt dra 5-10 minuter så får du ett värmande pelargonte. Det om något påminner oss om sommaren.
Är du sugen på att veta mer eller kanske vill besöka museet, så hittar du hemsidan här>>
Bilder: Henrick Eriksson
Kommentarer
Kam