Krukspecial - Ge krukorna en patina 
Idag blev det 600 gilla på Kråks stugafacebook, och för dig som redan gillar sidan så vet du att jag lovade ett krukspecial vid 600.
 
Jag tänkte visa och tipsa om hur du skapar patina och får krukorna att hålla fukten under varma dagar eller på balkongen. Men vi börjar med patina. Det finns två olika som jag tänkte tipsa om. En kalkvit och en lite mossig.
 
Kalkvit;
 
Ta filmjölk och pensla på de partier som du vill ska få en vit yta. Det bästa sättet som jag tycker, är att använda en tvättsvamt. På så sätt slipper du få skarpa kanter. Lägg på rikligt med filmjölk och ställ krukorna på en torr plats.
 
Man kan också gräva ner krukan i lucker jord, i ca 3 veckor, för en mer ruff yta. Krukan suger åt sig filmjölken och torkar rätt snabbt. Överskottet ramlar av. De blir riktigt fina när du planterat i dom och fuktfläckarna genom krukan blir ojämna.
 
 
 
För att få krukan som på bilden behövs lite hjälp från naturen.
 
Mossigt värre;
 
Du behöver;
 
0,5 l mossa
50 cl öl
0,5 dl filmjölk
 
Ta gärna en mossa som är lite finare, d.v.s. inte så grov. Lägg allt i en bunke och använd en stavmixer för att finfördea allt till en smet. Lägg smeten på krukan, eller doppa den helt i blandningen om du vill ha mycket. Ta sedan krukorna och ställ dessa fuktigt. T.e.x. ute i trädgården. Det är viktigt att dom inte torkar under de närmsta veckorna. För full effekt kan du ställa dessa mörkt och fuktigt till nästa vår. Blir det för mycket mossa så är det bara att borsta av.
 
 
 
Att använda terrakottakrukor är både snyggt och snällt mot växterna. Nackdelen är att de suger så enormt med fukt från jorden, vilket gör att man måste vattna hela tiden. Vill man ha den matta ytan kvar på utsidan så kan man fuska lite.
 
Jag brukar använda vattenbaserat båtlack eller som på bilden byggsilikon. Jag penslar insidan på krukan med ett tunnt lager och låter det torka. Sedan är det bara att plantera det man vill. Dräneringen sker genom botten på krukan och inte via väggarna. Växten behåller fukten i krukan och man slipper vattna ihjäl sig.
 
Jag hoppas du fick lite tips för snyggare krukor!
 
Bilder: Henrick Eriksson / Kråks stuga
 

Kommentarer

Anonym sa…
Båtlack, stort tack för tipset, det hade jag aldrig hört talas om!
Anonym sa…
Tack för tipset och för alla mysiga inlägg på din fb sida.Hälsningar Hanne Nielsen
Unknown sa…
Underbart det måste jag testa! Tack för alla fina kort och inlägg.

Mvh Eric
azalean sa…
Bra! De tar lång tid att vänta på att naturen själv ger krukorna patina....så nu fixar jag det själv...tack för tipset, all annan inspiration också förresten!!!
/Anita Barrett