Trädgårdssöndag -Samla fröer för nästa år!


Nu är det dags att samla in frökapslar och självsådda skott, för att samla ihop till nästa års plantor.

Det här är ju riktigt kul att göra, och när man ser hur mycket fröer man får från en enda kapsel så inser man snart att det kan bli mäktiga rabatter till nästa år. Bästa förvaringen är små papperspåsar som du kan köpa i pappershandeln eller i pysselbutiker. Då slipper man mögel och annat som kan bli. Se bara till att torka fröerna innan du lägger dem i påsarna. Du kan så dessa på friland redan nu, men de blir fler om du förgror dem nästa år.
Här har jag en video som visar några av de frön du kan samla in redan nu.


Pioner självsår sig också, så man behöver inte köpa små plantor på plantskolorna, såvida att man inte vill ha en stor buske snabbt. Pionerna växer relativt långsamt, men är ju väl värt besväret. Dessa har jag fått av min granne Cecilia som har Töllås snyggaste pioner (enligt mig).

Dessa ska planteras om idag i större krukor med lite ny näring, innan de i september ska ut på friland.
(De små griffeltavlorna kommer från moltazdesignshop)

Ha en riktigt fin söndag, och passa på att samla in fröer!

Bilder/video: Henrick Eriksson

Kommentarer

Anna-Maria sa…
Det är jätteroligt att samla frön men tyvärr glömmer jag alltid bort att jag har dom eller att jag sått dom...Sen kan ju frön också bara vara snygga i en burk!