Trädgårdssöndag - Då och nu


Det här kortet togs samma dag som inflytten i torpet var. Otroligt vildvuxet och fullt med stora grästuvor som var som stora klumpar på gården. Ingen hade gjort något åt trädgården på många år.

Träden stod tätt och hade fått växa fritt. Nu några år senare har över 20 stora  träd fällts och övriga beskurits. Det har varit hästjobb men som jag gjort med fullt nöje.


Olika rum och avdelningar har vuxit upp nu och det verkligen växer så det knakar. Det är ca 1900 kvm tomt som ska fixas och hållas efter så det blir en hel del trädgårdsjobb, minst sagt.

I paveljongen vid entrén växer polarrosor, humle, vindruvor och klematis. Ett virrvarr som nu i stort sett täcker hela paveljongen. Jag gillar att ha små (och stora) stilleben i trädgården, det gör det intressant och spännande när man går runt och njuter med en kopp kaffe i handen.

Jag gillar att det är lite vildvuxet i rabatterna, men inte så det tar över. En favoritväxt jag har är brännässlan. Fina blad och blomsterställningar som skjuter upp i grupper i rabatterna. Nej, det är inte ironi, jag verkligen tycker om dom och låter de bli en del i trädgården. När det blir för mycket på ett ställe så river jag bort några och lägger i vattenkannan över natten. Absolut det bästa gödslet i rabatterna med nässelvatten.


Växthuset blev en storlek större då det byttes ut. Det är ju så att man alltid tror att ett växthus är bra i storleken när man köper det, men där har man så fel så det är galet. Man vill ha en storlek större direkt då man inser att man vill nyttja det på så många sätt. Inte bara driva upp fröer och perenner.

En hög med utekuddar finns under bbjörkarna och ett segeltak som skyddar mot solen. Skönt att lägga sig och glo på trädtopparna.


Numer odlar jag i pallkragar då det är enklare och renare från ogräs och dessutom lätt att skydda mor ohyra och mördarsniglar. Jag ska ta några mer bilder så du får en översikt över trädgården. Jag insåg att jag glömt min externa hårddisk där bilderna låg. Men du fick se lite iallafall.

Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer

Charlotte W. sa…
Ljuvlig trädgård! Spanar lite avundsjukt in det prunkande som får stå kvar. Vi försöker odla mitt i klövdjurens autostrada, oftast lite lönlönst kan man säga...