Retusch inom inredning - Var ligger toleransnivån?


 
Visst är det vackert? Jag var ute och tog lite bilder och såg denna fantastiska mur med en klädställning och så tänkte jag att "-ja, ja, den ställningen och ledningarna kan jag plocka bort från bilden".

Jag nästan chockade mig själv med den tanken, hur jag blivit (och många andra också för den delen) när det kommer till att ta en bild. Det har ju alltid varit snack om för mycket retuschering inom mode och skönhet. Men inte om retusch inom inredning och trädgård (som jag har som intressen).

Visst använder alla reklambyråer, magasin och andra inom branchen retusch, och inget fel med det, men var ligger toleransnivån för vad som är lögn och verklighet i en bild, miljö, produkt eller liknande?

Den konstanta disskutionen om trådsmala modeller, slät hy och annat som förskönar, är ju samma sak, även om det inte blir ett skönhets ideal som ungdomar och alla vi andra måste sträva mot och jämföra oss med. Snarare ett ideal om att det perfekta är bara bra nog. Har det med konsumerandet att göra? Att hela tiden skapa perfekta miljöer, perfekta produkter och perfekta bilder som ska locka oss till att uppnå det perfekta livet?


Det har blivit standard hos många idag att fixa till ljuset, fixa till fläckar, fördjupa och annat som gör bilden renare och krispigare. Jag själv brukar ljusa upp vissa bilder i datorn, höja skärpan m.m. Men inte plocka bort saker jag tagit bild på. Förrens idag.

Och jag blev osäker på mig själv, då det kändes lite som en lögn att lägga upp bilden på bloggen. Jag bestämde att jag INTE skulle lägga ut bilden, mer än i detta inlägget, då jag personligen tyckte det kändes fel.

Det blir ju lite som att ljuga tycker jag om man överretuscherar bilderna och det är väl därför t.e.x. instagram blivit så poppis, där rena snapshots tas och läggs ut på bloggar och inom social media. Trendmässigt hur vi lever så söker vi oss mot det mer äkta i vardagen och i våra liv. Är det här nästa steg? Att lämna överretuscherade bilder för mer äkta vara?

Vad tycker du?

Övre bild: retusch
Undre bild: obehandlad
Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer

Jätteintressant inlägg. Jag brukar reagera på utländska inredningsmagasin där de gör ganska mycket grövre saker än i de svenska (föreställer jag mig). Mer än en gång finns omslagsbilden med inne i tidningen också, och då ser man att väggen har en annan färg, att ett fönster försvunnit, att hela rummet spegelvänts eller att en tegelvägg blivit "vitmålad". På omslag handlar det ju ofta om att det blir för svårt att lägga text på bilden annars, men samtidigt skulle man ju tycka att det kändes rätt märkligt om det var ens eget hem som "renoverats" digitalt.
Själv gör jag som du, drar lite i färger, kontraster och ljus och det har hänt att jag tagit bort något som verkligen stör, tex en prislapp på en produkt. Men det är verkligen undantagsfall, och jag erkänner att det bara är mitt eget estetiska sinne som vill hålla det fint i bloggen.... =)
här har de gått lite till överdrift ;)
http://curbed.com/archives/2011/09/22/suburban-home-forgets-a-little-something-called-garage-access.php
Anonym sa…
Bara spontan reaktion på bilderna - jag tycker den orörda var finare ;-)
Den känns "verkligare" eller kanske sannare :-)