Odlat i pallkragar och krukor


För två söndagar sedan sådde jag lite frön i pallkragarna ute på landet. Det var både rädisor, lök och morötter. Nu växer det så det knakar kan man säga. Rädisorna ser ut att vara klara till midsommar medan morötterna och löken behöver lite tid på sig.

Att odla i pallkrage är ju verkligen hur enkelt som helst. Lättare att hålla undan skadedjur och ogräs. Ett plus är ju att man får upp bäddarna lite så man inte behöver sitta ner i landet eller kröka ryggen lika mycket.


I pallkragarna har jag torv i botten, kogödsel och bra matjord på resten. Det beror lite på vad jag ska så eller plantera på platsen då man kan behöva blanda upp med sand också för dreneringens skull.


När de kommit upp är det bara att sätta på sig arbetshandskarna och börja gallra. Det är otroligt viktigt då det kan bli för tätt annars mellan grödorna, vilket gör att det inte kan växa som det ska under jord. Man vill ju ha stora fina morötter och rädisor, vilket betyder att man måste lämna plats.

Krukorna har jag samma blandning i, men här får man tänka på att det torkar ut fortare, då krukan också kan suga vatten. Jag brukar lacka krukorna med vattenbaserat lack för att vattnet ska stanna kvar i jorden och inte gå över i krukan.

Jag föredrar att odla grönsaker i lerkrukor då de är mörkersäkra och inte släpper in ljus. Plasthinkar funkar till de grödor som kommer ovan jord, som tomater, meloner, gurkor och annat. Men där använder jag lecakulor i botten och gör små hål på sidorna för att rötterna inte ska drunka om jag vattnar för mycket.

Har man plastkrukor ute, var försiktig med vattnandet om det är varmt och soligt. Rötterna kan koka om det inte är väldränerat och för lite jord i krukan.

Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer