Trädgårdssöndag - växthus och krukor


Nu fyller jag på växthuset vart efter blommor och växter flyttas ut från stan. Det är bl.a. växter som stått på balkongen som nu får flytta ut.

Mandarinbusken är full av blom så jag hoppas att den tar lite fart nu så man kan göra lite egen marmelad. Den brukar ju digna med frukt och det borde väl bli lika nu när den fått ny jord och ny kruka. De vita hinkarna/krukorna köptes förra året till balkongen då jag föredrar att kunna flytta runt växterna från sol och för hårt regn.


När jag kom till landet igår så såg jag att Cecilia Bergil, (radioreporter på P4 väst) med sin blogg Töllåsträdgård, var ute och påtade bland sina tulpaner. Jag stannade till för att säga hej och snacka trädgård, och som vanligt kommer jag aldrig därifrån tomhänt.

Den här gången tog hon tre spadtag för att ta upp frösådda (!) pioner. Den människan har såna fantastiska pioner så man blir grön av avund. Nu sitter de i krukor som jag ska driva upp lite större så rötterna klarar en övervintring i min trädgård.


Krukor gillar jag ställa ut i trädgården. Jag tar gärna plantor av det som redan växer runtomför att på såsätt få upp höjden lite och lyfta upp perennerna i ögonhöjd.

Ett gammalt hardwoodbord har fått flyttat ner till syrénväggen och får nu tränstgöra som utomhus plantskola. Här ska fyllas på med mer perenner vart efter det lider.


Håkan (han kallas så) har fått sin plats på altanen tillsammans med en klematis som följt med från stan. Den är blå, vilket kommer göra sig riktigt snyggt mot den röda väggen med slamfärg.

Alla klematis i trädgården är redan fulla med knpp och vissa på väg att slå ut. Lite för tidigt dock, men vad kan man öra? Naturen har ju sin gång.


Förra helgen planterade jag ju rädisor, och de har redan kommit upp med sina hjärtblad. Nu måste jag åka in till Uddevalla och köpa täckduk så de klarar en frostsmäll, om det skulle ske. Om inte annat för att skdda mot alla djur som gärna äter upp dom.

Ha en fin söndag!

Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer

Tant Grön sa…
Nejmen hallå, här fick ju jag vara med på ett hörn, så kul!
Dina Medelhavsplantor ser ju ut att vara på helt rätt ställe- så fint det blev- och småpionerna planterade därtill.
Det är knepigt att vara utan växthus, man blir ju så avundsjuk när man ser andras...